Felavatták az „angyalok tisztását”

2024.09.21. 11:00

Környezeti Fenntarthatósági Pont épült a Mészeg-hegyen

Környezeti Fenntarthatósági Pontot adtak át pénteken délelőtt a pákozdi Mészeg-hegyen, a helyszínt pedig már az ünnepélyes avatás napján birtokba vehették a fiatalok.

Tihanyi Tamás

Oláh László a környezeti fenntarthatósági program egyik szervezője, a HTBK Ifjúsági Tagozat vezetője, a KEMPP szakmai igazgatója köszöntötte az esemény résztvevőit

Fotó: feol.hu

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete kiemelt figyelmet fordít a biztonságra, azon belül a környezeti biztonság, fenntarthatóság kérdésére. A nagyon aktuális és egyre fontosabbá váló téma feldolgozása, érthetővé és szemléletessé tétele érdekében – az Arconic Alapítvány 40 ezer dolláros pályázati támogatásával –, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely közvetlen közelében, remek helyen és csodálatos kilátással a háttérben elkészült egy Környezeti Fenntarthatósági Pont.

A megvalósításról június elején már beszéltek a helyszínen, az eseményről akkor a FEOL is tudósított. Pénteken délelőtt az ünnepélyes avatást rendezték meg. A résztvevőket Oláh László, a környezeti fenntarthatósági program egyik szervezője, a HTBK ifjúsági tagozatának vezetője, a katonai emlékpark szakmai igazgatója köszöntötte.

– A most avatásra kerülő helyszín és a hozzá kapcsolódó pedagógiai programok elsődleges célcsoportját a felnövekvő nemzedékek tagjai alkotják. Nekik készítettük és elsősorban őket szolgálja a környezeti fenntarthatóság érdekében történt kezdeményezésünk. A gyerekekhez, a fiatalokhoz a leghatékonyabb út a nevelési, oktatási intézményeken keresztül vezet.

Oláh László hozzátette: a Bugát Pál Technikum diákjai már ki is próbálták a helyszínt, reggeltől négy foglalkoztatási helyen, a programhoz igazodó szellemiségű tevékenységekben vettek részt. Tapasztalataik egyfajta iránytűt jelenthetnek a többiek, az őket követők számára.

A Bugát Pál Technikum mintegy száz diákja már kipróbálhatta a helyszínt
Fotó: feol.hu

– Gyönyörű hely született meg, amely az angyaloknak lesz fenntartva – fogalmazott Varga Zsuzsanna, az Arconic ügyvezetője, az Arconic Alapítvány magyarországi nagykövete. – Fontos, hogy egyre többen látogassanak el ide, fedezzék fel ezt a helyszínt, értékeljék természeti kincseink szépségét, hiszen azok múlandók. Felelősségünk van nem csak a jelen, hanem a fenntartható jövő érdekében is!

Karsai Béla a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete nevében szólt, megköszönve mindenkinek a segítségét és a támogatását: elsősorban természetesen az Arconic Alapítványt említette. De a szakmai segítők között van a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., a Magyar Atlanti Tanács, a Pagony Arborétum és Vadaspark, a duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Gaja Környezetvédelmi Egyesület is.    

– A jövőt építjük – jelentette ki a szervezet elnöke. – Büszkék vagyunk arra, hogy itt a diákság lesz az origó, számukra tesszük alapvetővé a környezetvédelem fontosságát.  

Szomor Andrea, a Bugát Pál Technikum igazgatója avató szavai előtt idézett: „Az emberek nem szigetként léteznek, a természet részei vagyunk.”

– Itt minden generáció megtapasztalhatja a környezetvédelem jelentőségét és szembesülhet a fenntarthatóság kérdéseivel. Ez a hely nem csupán egy szabadtéri tanterem, ideális helyszín azért is, mert a múlt történelmi értékeinek bemutatását egy jövőbeni vízió egészíti ki. Köszönöm, hogy ez az álom megszületett és valóra vált – mondta a pedagógus.

A Mészeg-hegy talán legszebb pontjára került az épület
Fotó: feol.hu

Az ünnepségen Wass Albert „Az angyalok tisztása” című költeményét Szűcs Boglárka és Szabó Gergő mondta el, a szónokok átvágták a nemzeti színű szalagot, majd Oláh László gondolatai zárták az eseményt.

– A szalag átvágása jelképezi e csodás építmény elkészültét, és ezzel együtt egy nagyon komoly szakmai munka indulását is jelenti. Kérünk minden jelenlévőt, segítse a tevékenységünket, találjuk meg és dolgozzuk ki a leghatékonyabb munkaformákat és valósítsuk meg azokat. Megépítettük, felavattuk, s ezzel együtt tisztelettel ajánljuk ezt a helyszínt mindenkinek, aki szívügyének érzi a környezetünk védelmét, fenntarthatóságát, a környezeti biztonságot. Kérem, gondolkozzunk együtt az élhető jövő érdekében!  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában