Hétvezér est Fehérváron

2 órája

Méhészmester a méz éltető erejéről

A Fejér Szövetség 650. Hétezér estjén Debreceni Kálmán méhészmester Az éltető valóság és a jóhiszemű állítások… címmel tart előadást a méz éltető erejéről Őszelő – Szent Mihály – Földanya – szeptember havának 10. napján (kedden) 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

Forrás: Picture Alliance / Getty Images Hungary

Debreceni Kálmán méhészmester, kutató, technológiai fejlesztő. Amint Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke elmondta lapunknak: az előadó az éltető valóság és a jó szándékú állítások szembeállításával a méhészeti termékek napi felhasználásának és fogyasztásának saját tapasztalatokra alapozott hatástanulmányait mutatja be az esten, különös tekintettel az emberi szervezet egyedi napi igényére. A sérült, illetve meggyengült szervezet erősítése a termékek gondos rendszerezett napi alkalmazásával lehetséges csupán – állítja, egyúttal hangsúlyozva, hogy – kulcskérdés az éltető hatások felismerésének alapjai a fogyasztók számára.

Mi történne, ha eltűnnének a méhek? Ahogy a szakemberek fogalmaznak: ha a méhek pusztulásával az általuk beporzott növények eltűnnek, akkor elpusztulnak a velük táplálkozó rovarok, madarak, majd ezek ragadozói, felborul az ökoszisztéma, és végül éhínség fenyegeti majd az emberiséget is.

Mindez természetesen a legborúlátóbb forgatókönyvek egyike, de az emberiség végét közel sem biztos, hogy a méhek kipusztulása jelentené. Sokkal inkább csak az emberiség újabb áldozatai lennének. Méhek nélkül sem lehetetlen ugyanis, hogy fennmaradunk, noha a jelenlegitől biztosan merőben eltérő formában lenne csak képes erre a fajunk. A szél és más beporzó rovarok, valamint állatok továbbra is elvégeznék a dolgukat, így „csupán” a méhek kieső részét kellene pótolni valahogy.

Minden harmadik falat étel a méheknek köszönhető, nélkülük nincs barack, málna, eper, dinnye, kakaó, kávé, és még számtalan finomság. Nagy bajba kerülünk, ha eltűnnek a méhek! Méhek nélkül nincs élet, a globális élelmiszertermelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától, minden harmadik falat étel nekik köszönhető.

Egy friss tanulmány szerint, a Földön élő rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált. Az elmúlt 25–30 évben a rovarok össztömege évente 2,5 százalékkal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen.

Az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Közvetlenül a méhek 150 milliárd eurós hasznot termelnek az átfogó élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét. Kevesen tudják, de a

kávé, kakaó, a vanília és egyéb, az állatok takarmányozására szánt növények (lucerna, here-félék) megporzása méhek nélkül nem jönne létre. A méhek nagy ajándéka a méz. Az ókori görögök által égi harmatnak nevezett finomság kiváló édesítőszer, számtalan vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz. Természetes összetevőinek köszönhetően gyorsabban segíthet a gyógyulásban. Pozitív egészségügyi hatásait tanulmányok is alátámasztják: kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, gyógyír a légzőszervi megbetegedésre, segít az allergia kezelésében, az alvatlanságban, rovarcsípés és fertőzött seb esetén is hasznos lehet.

Védjük meg a méheket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában