Fejér évfordulós emlékei

2 órája

Múltidéző: disznóságok, sivatag és fekete kedd

Erről szóltak a hírek 30-40-50 esztendeje. Cikkek a Fejér Megyei Hírlap archívumából.

Kecskés Zoltán

Sivatagi show Mészáros módra

Az ultratriatlonista Mészáros János, újabb vállalkozásba kezdett hiszen kerékpárral át akarja szelni az Ausztrál sivatagot – adta hírül a megyei lap 1994-ben ezen a napon: 

„A székesfehérvári vasember az örökké nyughatatlan emberek sorába tartozik. Mindig valami úton töri a fejét, valami új dologgal akarja meglepni a világot. Ez van amikor sikerül, van amikor nem. Sokan kétségbe vonják vállalkozásai sportértékét, mert azok nem tartoznak a versenykategóriába. De: mindenki másképp csinálja. Amit Mészáros tesz, verseny a javából. A fehérvári küldöttség szerencsésen megérkezett Perthbe, sőt, miután az előkészületek a vártnál sikeresebbek voltak, már útra is keltek. Mint a küldöttség vezetőjétől, Szipola Antaltól megtudtuk, eddig 700 kilométert teljesített Mészáros János. Aszfaltúton, jó körülmények között napi 250 km-t kerékpározik, a sivatagban — hiszen az út ott vezet — napi 150 km-t. Vasárnap Sanstone-ból jelentkeztek, mindenki egészséges, annak ellenére, hogy a hőmérséklet ingadozás nagy, éjjel 0 fok körül alakul, napközben azonban 40 C-fok a jellemző. Azt is megtudtuk, hogy a kinti előkészületek során sok segítséget kaptak az Ausztráliában élő magyaroktól. Ez jó dolog. Dehát csak magyarok vagyunk!"

 

Disznóságok okoztak mérgezést?

Néhány nap leforgása alatt 41 ember lett rosszul  Szabadhídvégen. Közülük 23-at kórházba szállítottak, egy áldozat állapota súlyos, de nem életveszélyes. Vizsgálat indult. Az eset 50 évvel ezelőtt történt:

„A rendőrség, a KÖJÁL és az összes többi illetékes segítségével megindult vizsgálat kiderítette, hogy a mérgezést fertőzött és nem megfelelő körülmények között, engedély nélkül előállított és forgalomba hozott disznósajt okozta. A helybeli kényszervágóhídon a múlt hét péntekén öt sertést vágott le Herman Lajos, a Sió menti Áfész 22-es húsboltjának hentese. A megmaradt hús egy részéből hétfőn disznósajtot készített, egészségtelen, szennyezett körülmények között, és a szalmonella baktériummal fertőzött terméket 24-én eladta a falubelieknek. A hatóság tovább folytatja a vizsgálatot, s ígéri, hogy az ügyben példaadó szigorúsággal jár el, hogy a hasonló eseteket megelőzzék."  – olvasható a Hírlap 1974. szeptember 27-i lapszámában.

 

Fekete kedd

Két fiatalember halálát követelte az a baleset 40 éve, amely 1984 szeptemberének egyik keddjén a késő esti órákban történt Dunaújváros belterületén.

„Balkus Mónika 21 éves dunaújvárosi lakos a ZF 09-10 rendszámú személygépkocsival későn vette észre az út szélén haladó kerékpárosokat. Balra rántotta a kormányt, kissé áttért az úttest bal oldalára és összeütközött a szemből szabályosan közlekedő, BV 61-47 forgalmi rendszámú autóbusszal, amelyet Szeleczki István 24 éves dunaújvárosi lakos vezetett. A baleset következtében Balkus Mónika és a személygépkocsi utasa, Szabó Zoltán 26 éves dunaújvárosi lakos olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítás után meghalt."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában