Kurjantások és nóták zengtek

12 órája

Nótás, vidám szüreti menet járta Soponya utcáit (videó!)

Az idén a szokásosnál is nagyobb kocsikaraván indult a közösségi ház udvaráról, hogy hangos énekléssel, helyenként tánccal, kurjantásokkal és szíves kínálással hívják az embereket az esti mulatós szüreti bálba, ami jótékonysági célt is szolgál.

Kecskés Zoltán

Mintegy 50 fehér galamb szállt fel az égbe a béke és az összetartozás jeléül a soponyai szüreti felvonulást megelőzően.

Fotó: Nagy Norbert

Már a kora délelőtt pezsgő élet volt a közösségi ház mögötti füves területen. Amíg a felvonuló táncosok, fogatok és lovasok érkeztek, hogy még színesebbé tegyék a rendezvényt, addig ízletes ebéd is várta az érdeklődőket a szervezők és az önkormányzat jóvoltából: gulyásleves, kolbászos lecsó, friss kenyér és pogácsa. Az étkek nagyon finomak voltak, érezni lehetett azt a szeretetet, amivel készültek! 

Soponya_szüreti_felvonulás
A Ti banda zenélt, miközben érkeztek a lovasok, kocsisok és a táncosok a felvonulásra.
Fotó: Nagy Norbert

A program az általános iskolás korúak néptánc-bemutatójával kezdődött, majd a Ti banda, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti konzervatórium tanulóiból álló együttes zenélt, miután Bencze Péter önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Beszédében az összefogást, a közösséget és a hagyományok ápolását emelte ki. Majd több tucatnyi fehér galamb szállt fel az égbe a béke és az összetartozás jeléül és kezdődhetett a 14 állomásból álló szüreti felvonulás, élő zenével. 

Soponya_szüreti_felvonulás
 A soponyai szüreti menet bírója és bírónéja. 
Fotó: Nagy Norbert

A menetben a legkisebbektől a 80 éves korosztályig mindenki ott volt, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a gyönyörű hagyományt. Libbentek a szoknyák, dobbantak a lábak, zengett az ének, a helyiek szendvicsekkel, süteményekkel, házi borokkal és frissítőkkel vendégelték meg a derék táncosokat.  

Soponya_szüreti_felvonulás
Hihetetlen hangulat uralkodott, a hagyományok ismét feléledtek.
Fotó: Nagy Norbert

A Kazsoki Krisztina és Potyók Erika szervezésében megvalósuló szüreti menet ismét nem okozott csalódást, amely hangulatában, viseletében a régi népszokásokat keltette életre és ismét összehozta az embereket. 

Soponya_szüreti_felvonulás
Soponyán még a menyecskék is lóra pattantak. 
Fotó: Nagy Norbert

A napot egy fergeteges hangulatú szüreti bál zárja este 8 órától, a jó hangulatról a BoldogBand gondoskodik. A bevétel jótékonysági célt szolgál majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában