Évadnyitó

2 órája

Új igazgatóra készül a Vörösmarty Színház - így indult az új évad

Fagyos időben és búcsúhangulatban nyitotta meg szombaton a Vörösmarty Színház 2024/2025-ös évadát Szikora János. Színházigazgatóként ugyanis e tizenharmadik évadnyitója egyben az utolsó is. A város színházának igazgatói pályázatáról Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatta a társulatot.   

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Vörösmarty Színház 2024/2025-ös évadát szeptember 14-én, szombaton délután nyitotta meg Szikora János igazgató, aki elsőként a társulat ifjú tagját, Kovács Tamást köszöntötte, aki  Junior Prima Díjat vehetett át a napokban.

Szikora János gratulált Kovács Tamás Junior Prima Díjához
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A próbák már megkezdődtek

A társulati vastaps után Szikora az új évadra tért. „Rövid volt a nyár, de remélem, hosszú lesz a szüret” – fogalmazott, hozzátéve, hogy valójában az évad a háttérben elkezdődött, hiszen a színészek próbálják már A windsori víg nőket és az Úri murit, az Atlantisz programban résztvevő fiatal színészek pedig már javában dolgoznak a Pelikánban a Mi Rómeónk és Júliánk produkcióján. A bemutatókat követően – tette hozzá – színpadra kerül Bagó Bertalan rendezésében egy Viriparjev darab, majd érkezik a régóta várt Hegedűs a háztetőn, az Amerikai Elektra, a Kék róka és a Benyovszky musical. Az idei évadban kevesebb bemutatóval számolhat a közönség, hangzott el a megnyitón, de ennek az az oka, hogy több olyan produkció szerepel a palettán, melyet a korábbi évekből, népszerűségük okán műsoron tud tartani a színház.

Szikora elköszön

– A 2024/2025-ös évad bizonyos szempontból mérföldkő a színház történetében, hiszen lezárul egy ciklus, nevezetesen az én ciklusom, és egy új vezetés viszi majd tovább ezt a színházat – árulta el Szikora, aki tizenhárom éve vezeti a Vörösmarty Színházat.

– Fantasztikus emberekkel találkozhattam ez idő alatt, ami a legnagyobb adománya a pályának. Nagyszerű művészekkel dolgozhattam, találkozhattam, beszélhettem, s ez nagyon sokat adott – mondta Szikora, aki ezekre a kapcsolatokra alapozva szeretne a jövőben létrehozni egy jótékonysági beszélgetős műsort, melynek bevételéből fiatal színészek számára biztosítana külföldi ösztöndíjat, „hogy világot láthassanak, alakítsanak ki kapcsolatokat, s ezek tapasztalatait aztán hazahozzák” – fogalmazott az ötletgazda.

Szikora János igazgatóként utolsó alkalommal nyitotta meg az évadot
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az igazgatói pályáztatás elindul

A Vörösmarty Színház Szikora-érája tehát lezárul. Az igazgatói pályáztatásról, a színház támogatási rendszerének kérdéseiről, eljárásrendjéről Cser-Palkovics András polgármester szólt:

– Az idei tehát speciális évad, hiszen elindítjuk majd az évad közepén, és az év végére lezárjuk a színházigazgatói pályázatot. November-december fordulóján történik majd meg a pályázat kiírása, tavasszal pedig a város közgyűlése elbírálja azt – mutatott rá a város vezetője, ahogy arra is: – A cél, hogy olyan színházigazgató vezesse a jövőben is a teátrumot, aki elkötelezett a város kulturális élete iránt, elkötelezett a színház iránt, és aki – amennyire lehet –, ezt a színházat megtartja annak, ami: a mi legfontosabb kulturális központunknak és közösségi terünknek.

Vörösmarty: kettős fenntartásban

A Vörösmarty Színház fenntartása jelenleg azonban nem kizárólagosan a székesfehérvári önkormányzat feladata: a magyar állammal kötött szerződés értelmében a támogatási keretet 1:1 arányban osztja meg a két fenntartó – a város és az állam –, vagyis amekkora finanszírozást biztosítani tud Fehérvár (ez legutóbb 485 millió forint volt), ugyanannyit tesz hozzá a magyar állam. December 31-ével azonban az ötesztendős megállapodás lejár.

– Bízunk abban, hogy a következő öt esztendőre is tudunk megállapodást kötni az állammal, mert ez szolgálja a színház anyagi biztonságát – emelte ki a polgármester, ígérve: az önkormányzati támogatás csökkentését nem tervezik a jövőben sem, de szükséges az állam fenntartói szerepe is. Ehhez a szerephez pedig aktívan hozzátartozik az igazgatói pályázat lebonyolítása is.

– A színházigazgatói pályázatot, egy megfelelő jogi keretrendszeren belül közösen bonyolítottuk le eddig. A megállapodásunk ugyan év végével lejár, de folynak már a tárgyalások arról, mi lesz ennek a jövője. Én bízom benne, hogy a jövőben is minden stabilitást, biztonságot és hátteret jól biztosító megállapodásunk lesz a finanszírozásra, s megtaláljuk majd az új színházvezetést is.

A leendő új színházigazgató személye kapcsán, illetve a teátrum jövőjére utalva pedig azt kérte: a Vörösmarty Színház mindig maradjon az országos kultúrharcon kívül. - Ennek fényében a cél, hogy olyan ember vezesse tovább a színházat, aki ebben a nem könnyű elköteleződésben továbbra is partner tud lenni.

Szikora, mint művészeti tanácsadó

A megválasztott színházigazgató 2025 nyarán már át is veheti a stafétát, s folytathatja a színház igazgatásának feladatát. Szikora János végül bejelentette: a színházvezetés támogatásával Lőrincz Zsuzsa, a teátrum ügyvezetője adja be a pályázatát. Arról is szólt, hogy Lőrincz Zsuzsa, a terveik szerint hogyan vezetné a színházat:

- Lőrincz Zsuzsa, mint menedzser-igazgató, közvetlenül irányítaná a színház üzemeltetését, s közvetetten – egy művészeti tanácson keresztül – irányítaná a színház művészeti életét – mondta Szikora, elárulva, hogy ennek a tanácsnak tagja (lenne) Bagó Bertalan, Horváth Csaba és maga Szikora János is. Ennek az elképzelésnek a struktúráját a pályázat tartalmazza majd – tette hozzá. Majd pedig, kis keretezéssel élve, visszautalt kezdeti üzenetére, hogy „rövid volt a nyár, de remélem, hosszú lesz a szüret” - így „gyümölcsökben gazdag, hosszú szüretet” kívánva mindenkinek, elindította az új színházi évadot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában