Tanulással és szorgalommal a településért

2 órája

A fiatal polgármester komoly munkát végez a falu életében

25 éves volt, amikor beülhetett a polgármesteri székbe, most új testülettel, tele tervekkel készül a következő időszakra Sárosd polgármestere, Dunkl Gergely. A fiatal polgármesterrel a múltról, tervekről, és a jövőről beszélgettünk nem rég.

Bokányi Zsolt

Dunkl Gergely, a fiatal polgármester

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Kedves és szerethető képet mutatott a település, mikor befordultam a polgármesteri hivatal elé. Egy kis falu, ami Székesfehérvártól és Dunaújvárostól is 30 kilométerre fekszik,  éli mindennapjait, és folyamatosan fejlődik. Sok érdekes témában beszélgettünk Sárosd település polgármesterével, aki örömmel válaszolt kérdéseinkre! 

Fiatal polgármester
A hivatal előtt a fiatal településvezető
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

– Úgy tudom, kimondottan fiatalon ült be a polgármesteri székbe, még 2013-ban. Alig múlt el húsz éves. 

– Így van, egy időközi választás alkalmával sikerült elnyernem a település választóinak a bizalmát, mikor az akkori polgármester asszony Lehotainé Kovács Klára nyugdíjba vonult. 25 éves voltam mikor átvehettem a stafétát, és őszintén mondhatom, nem volt könnyű feladat. De az elmúlt időszak bebizonyította, hogy tanulással, szorgalommal, és rengeteg munkával át lehet lépni a korkérdéseken.

– Rengeteg pályázatot írnak folyamatosan, és elmondható az is, hogy ebből a legtöbbet sikeresen el is nyeri a település.

– Nagyon sokat dolgozunk a pályázatok figyelésén, írásán. Egy ilyen kis település, egyik kitörési pontja lehet pályázati lehetőségek ügye. Én azt képviselem, hogy minden pályázat, ami a település szempontjából érdekes lehet, legyen elindítva. Ennek eredményeként, az elmúlt 11 évben, rengeteg dolgot tudtunk megvalósítani a sikeres pályázatoknak köszönhetően. A legnagyobb beruházás a település központja volt, amire közel húsz évig várt a falu, de megvalósult az álom, és ez hatalmas siker és egyben lökés is volt a folytatásra tekintve. Persze meg kell említenem az orvosi rendelőt is, amit teljesen fel tudtunk újítani, de egy új bölcsődét is tudtunk építeni. 

– Azt hiszem, nem mehetünk el a Magyar Falu Program mellett sem, ráadásul nem régen látogatott el a településre a Gyopáros Alpár a Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is, ennek a programnak kapcsán. 

– Számunkra ez a program hihetetlen nagy lehetőség volt. Az elmúlt öt évben, közel kétszázötvenmillió forintot nyertünk el a program kapcsán. Mi mindig megpróbáltunk, és megpróbálunk előre gondolkodni, így a tervek mindig ott vannak a fiókban, és amint lehetőség mutatkozik a fejlesztésre, és egy ehhez kapcsolódó pályázat, azonnal dolgozni kezdünk rajta. A Magyar Falu Programnak köszönhető egyébként, az óvoda felújítása is, ha nincs ez a program, nem lett volna lehetőségünk azt felújítani. 

– Sok kis településre elmondható, Sárosdra is érvényes lehet, nem igazán tudnak például az iparűzési adóra építeni, hiszen nem folyik be annyi. 

– Ez így igaz, mi egy kis település vagyunk, nem egy nagyváros, ahol ez a tétel sok esetben kardinális bevételi forrást jelent a költségvetésnek. De tény, és gyorsan kiderült az elmúlt időszakot vizsgálva, az önkormányzat bevételeit növelni kell. 2017-ben például a helyi gazdákhoz fordultunk, egy új adó bevezetésével, egy 400 forintos hektáronkénti települési földadót vezettünk be, ami nem egy sarc volt, ez egy megbeszélt, átgondolt és a település javát szolgáló adó volt, amiből minden fillér, ha úgy tetszik betonba és térkőbe ment, a falu épülését célozva. Számunkra nem az volt a fontos hogy legyen nagy tűzijáték a faluban, hanem fejlődjön a település, ezt pedig most is így gondolom. 

– Minden település életében, fontos kérdés az úthálózat ügye, az utak állapota. Látható módon, ezen is sokat dolgoznak? 

– Rengeteg fontos útszakasz újult meg a település körül. Ilyen például a 6209-es út, ami a központból indulva egészen Sárkeresztúrig fel lett újítva. Elindult az óvodától egészen Szabadegyházáig egy útfejlesztés, ez a magyar Falu Program keretében zajlik. Persze önerőből is sok mindent megvalósítunk, folyamatosan próbáljuk aszfaltozni a településünk utcáit. 

– Új időszak kezdődik a képviselő-testület életében is, hiszen szeptember végén többen is elbúcsúztak. 

– El kell hogy mondjam, egy kimondottan jó működő testülettel dolgoztunk eddig is, de többen úgy döntöttek hogy egyéb elfoglaltságok, időbeosztás és élethelyzet változás miatt nem tudják folytatni a munkát. Így most két régi és négy új képviselővel folytatjuk tovább. Az elmúlt öt év, a legsikeresebb öt éve volt a településnek, és ebben nagy munkát végzett az előző testület, ezt szeretnénk folytatni a jövőben is. Azt kell mondanom, a választópolgárok, jól választottak, hiszen egy olyan csapattal megyünk tovább, akik akarnak dolgozni a településért. 

– Mi változott ahhoz képest, mikor 25-évesen polgármester lett, és a mostani, talán már érettebb település vezető gondolataiban, életében az elmúlt időszakban? 

– Fiatalon az ember a világot akarja megváltani! De jegyző úr megjegyzése nagyon fontos lehet, aki azt a kedves megjegyzést tette legutóbb, – a polgármester úr is felnőtt az elmúlt tíz év alatt – ! Én őrülök, ha így éreznek azok, akik velem dolgoznak, de annak még jobban örülök, hogy fel tudtam nőni a feladathoz is, ami pedig nem más mint a települést minél élhetőbbé és szerethetővé tenni. Én szeretek tanulni, és amióta itt dolgozom, csak tanulok, minden területen, és minden pillanatban. Azt remélem, hogy amit megtanultam, és amit folyamatosan tanulok még, azt a tudást a település életében tudom hasznosítani, az itt élők javára és boldogulására. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában