Év Fája

2 órája

Lepsény legősibb fája kapta a Hős Fa címet

Az ötödik helyezés és a Hős Fa cím büszke birtokosa az idei évben a lepsényi fa.

Déri Brenda

A lepsényi Hős Fa

Forrás: evfaja.hu

Mint azt írtuk Lepsény legősibb fája a 2024-es Év Fája vetélkedő döntősei között volt és ugyan e címet végül az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkertben található platánfa nyerte el, a Hős Fa címet a lepsényinek ítélték – számolt be közleményében az Ökotárs Alapítvány. 

A facsemetét 1851-ben ültették el a Nádasdy-kúria mellett kialakított kis botanikus kertben. A kocsányos tölgy azóta is az épület déli sarkánál áll. Korabeli források „Szép Ilonka fának” is nevezik.
Az óvoda 1981-ben új épületbe költözött és a Nádasdy-kúria azóta lakatlan. Az épület felújítása megkezdődött, ám több mint tíz éve a munkálatok leálltak és jelenleg a terület gondozatlan.
A fát jelölő közösség elkötelezett a természeti kincsek, az erdők, az őshonos növényfajok megóvása mellett. A fa közelében egy szabadidős park kialakítását tervezi az önkormányzat és szeretnék felhívni a falu minden lakosának figyelmét, hogy a közelben milyen érték rejlik. Az ősi fa jelentőségére, történelme okot ad közvetlen környezetének rendbe tételére és gondozására. A tölgy friss levegőt és természeti élményt nyújt a közösségnek. Meg kell tanulnunk rácsodálkozni a fa szépséges lombkoronájára, a kéreg mintázatára és a levelek között szálló madarak dalára – olvasható a fáról. 

Lepsény legősibb fája egyébként a 9 döntőbe jutott „versenyző” közül az 5. helyezést zsebelte be. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában