A zene összeköt

2 órája

A zene világnapja: Székesfehérvár így ünnepelt (galéria)

Felcsendült a város Összkarának műsora, átadták a Fricsay Richárd Zenei Díjat, valamint számos kórus, zenekar örvendeztette meg a közönséget a Zene Világnapján csütörtökön Székesfehérváron.

S. Töttő Rita

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Idén is nagyszabású gála keretében ünnepelte meg Székesfehérvár a Zene Világnapját. A Köfém Sportcsarnokban tartott esemény bevezetőjében elhangzott: a Zene Világnapját 1975 óta a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin és az UNESCO Zenei Tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén világszerte. Rendhagyó módon az idei évben két nappal később, október 3-án került sor a zene ünnepének megtartására Székesfehérváron. Az ünnepség Yehudi Menuhin felhívásával vette kezdetét: „A Zenei Világnap alkalmából az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre. Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek … A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást … Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon… Örülnék, … ha spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói. Kérem Önöket, tegyenek meg mindent ezen esemény érdekében, mely nemcsak a zene, hanem a világ számára is fontos!”

Székesfehérváron a Zene Világnapja alkalmából ezúttal is a város zenei életének legkiválóbb képviselői - kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek – készültek műsorral a zenekedvelő közönségnek. A sportcsarnokban tizennyolcadik alkalommal is teltház előtt ünnepelhette a város a Zene Világnapját.

A zene összeköt

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében így fogalmazott: ezen a napon nem csak a zenét ünnepeljük, de a város zenei életét, annak egy jelentős keresztmetszetét is. Büszke lehet a város közössége a fellépőkre, tette hozzá, majd köszönetet mondott a szervezőknek a munkájukért. 

Felcsendült a város Összkara

A fellépő zenekarok és kórusok műsorának egyik fénypontja a város Összkarának előadása volt, amelyben Székesfehérvár éneklő közösségeinek színes csokra - az általános és középiskolai énekkarok, felnőtt kórusok, művészeti együttesek – énekeltek ezúttal is. A 2024-es műsorban fellépett Csikós-Árky Brigitta vezetésével a Zentai Úti Általános Iskola Gyermekkara, Szünder Nóra és Bartha Melinda karnagy irányítása mellett a Kossuth Lajos Általános Iskola kórusa, Bódi Rékával és Varróné Adriennel az élen a Széna Téri Általános Iskola kórusa, továbbá a Csaba Krisztina, Gubiánné Vargha Zsuzsanna és Lippai György által felkészített Munkácsy Mihály Általános Iskola kórusa. Énekelt az Összkarban a Mihály György vezényelte Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium Kórusa, továbbá a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 3. osztálya, akiket Kneifelné Laczkó Krisztina készített fel a műsorra. Kneifel Imre vezényletével dalolt az Alba Regia Vegyeskar, Burján Orsolya karnagyi irányítása mellett a Primavera Kórus és Zemlényi Katica vezetésével a Vox Mirabilis Kamarakórus. Részt vett az Összkar műsorában továbbá a Hámori János vezényelte Székesfehérvári Fúvószenekar, valamint a Majorosné Szabó Veronika és Majoros Róbert művészeti vezető által felkészített Alba Regia Alapfokú Művészeti iskola Csöröge csoportja is.

Zenei elismerések a város kórusainak

A város kórusai az elmúlt időszakban is számos zenei elismerést zsebelhettek be, ezekről is szó esett a gálán. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége felhívására 2024-ben a megyei általános és középiskolai kórusok számára megrendezett Éneklő Ifjúság versenyén Év kórusa díjat kapott a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Vegyeskara, melynek karnagya Kneifel Imre. Arany diplomáért minősítést kapott a Kodály Leánykara, melynek karnagya Feke Mariann. Arany minősítésben részesült továbbá a Ciszterci Szent István Gimnázium Gyermekkara és Vegyeskara is, melyek karnagya Radics Éva. Átvehette az arany minősítést Polgár Zoltánné, a Kodály Legkisebbek kórusának karnagya, Nyárs Annamária, a Kodály Gyermekkarának karnagya, Kneifel Imre, a Kodály Bárdos Lajos Gyermekkarának karnagya, valamint Reiner Renáta, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Vegyeskarának karnagya is.

Fricsay Richárd Zenei Díj – ezúttal igazi Hungarikum kapta

A Zene Világnapja gáláján Cser-Palkovics András polgármester átadta a Fricsay Richárd Zenei Díjat, mely „a Székesfehérvár zenei életében több éven keresztül kifejtett kiemelkedő zenei munkásságával maradandót alkotó székesfehérvári zenetanárnak, karnagynak, zenei előadóművésznek, együttesnek, közösségnek adományozható.” Az elismerést idén a Takács-Mudris Anett és Kremnitzky Géza által alkotott Hungarikum Együttesnek ítélte a fehérvári önkormányzat közgyűlése. Mint elhangzott, „koncertjeiket több mint egy évtizede élvezheti a székesfehérvári közönség, megkerülhetetlen résztvevői a város kulturális életének, állandó szereplői ünnepségeinknek.” A díj odaítéléséhez nagyban hozzájárult, hogy a Hungarikum Együttes az önkormányzat által meghirdetett, 2013-as Szent István Emlékévhez is csatlakozott. Az ebben az esztendőben született szerzeményükhöz, a Székesfehérvár című dalhoz 2019-ben klip készült, melyben saját szemszögből ragadják meg a város egyedi hangulatát. Az alkotásban számos fehérvári együttes és zenész működött közre.

A zenekart így mutatták be a közönségnek a díjátadón: „A 2010-ben alakult székesfehérvári zenekar ősi, magyar dallamokat formál át úgy, hogy azok üzenete a mai kor embere számára is érthető és befogadható legyen. A dalt előadni szeretnénk, nem felhasználni – szól ars poetikca-juk. A zenekar egyedi megszólalását a saját szerzeményeiken kívül megzenésített versek, népdalok és vallási- történelmi dalok archaikus és modern hangszerelése, megszólaltatása biztosítja. Zenéjük egyben hitvallásuk is, amelyet nagy örömmel osztanak meg mindenkivel. Nyári időszakban a Hiemer-ház Gesztenyés udvarában vagy a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban adnak klubkoncertet, amelyekkel az országban sok helyütt megfordulnak. Hagyományos, karácsonyi műsorukkal a régi, meghitt ünnepek hangulatát hozzák vissza szívetekbe. Nemcsak zenei tudásuk és elhivatottságuk, illetve a megjelenésükben és emberi kvalitásaikban hitelesen megnyilvánuló magyar tradíciók, hanem folyamatos közösségi vállalásaik is méltóvá teszik őket a Fricsay Richárd Zenei Díj elnyerésére.” Az elismerést Takács-Mudris Anett és Kremnitzky Géza vette át.

A Zene Világnapi koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadása zárta. Erkel Ferenc: Hunyadi László című operájából egy jól ismert résszel, a Palotással búcsúztak Székesfehérvár zenészei a közönségtől.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában