Ünnepség

2024.10.24. 16:30

Baracska október 23-i ünnepsége és a település kulturális életének elismerése

Baracska október 23-i megemlékezésén különleges dokumentumot adott át a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára a településnek: másolatot kaptak a település történetét bemutató, fontos dokumentumról. Baracska polgármestere a helyi kulturális élet kapcsán kiemelte az Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület emlékversenyét is.

S. Töttő Rita

Fotó: Baracska önkormányzata

 

Baracska október 23-i megemlékezése méltó tisztelgés volt nemzetünk hősei előtt. Az esemény különleges pillanata volt, amikor Kesztyüsné Csuti Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára munkatársa átadott egy másolatot a település múltját bemutató, jelentős dokumentumról. A dokumentum részletesen bemutatja egyes baracskai épületek történetét, például a községházáét, szegényházáét, tűzoltószertáráét, amelyeket a település 1930-as évekbeli fejlesztése során újítottak meg.

Fotó: Baracska önkormányzata

Az ünnepség apropóján Szőlősy Attila polgármester a feol.hu-nak elmondta: Wittmanné Ángyás Eszter felkészítésével a baracskai általános iskola nyolcadikos tanulói tartottak méltó előadást a forradalom emlékére. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára által átadott dokumentum a kultúra fejlesztésének elismerése, és a Petőfi Kulturális Program keretében érkezett a községbe. Említést tett a helyi civil szervezetek aktív szerepéről, kiemelve a hagyományőrző, sportkörökkel, kórusokkal és egyéb szervezetekkel teli közösségi életet. Külön figyelmet szentelt az Árpád Nemzetség Hagyományőrző és Kézműves Egyesület október 12-i emlékversenyének, ahol Fejes Csaba elnök vezetésével emlékeztek meg az egyesület alapítójáról, Galántai Gáborról. Akiről elhangzott: rajongott Magyarországért, szívügye volt a magyar nemzet érdeke, az elszakított nemzetrészeink egysége, valamint nemzeti hagyományaink ápolása. 

Fotó: Baracska önkormányzata

Az események során a közösségi összetartozás, valamint Baracska múltjának és jelenének megőrzése és fejlesztése kapott méltó figyelmet, tükrözve a helyi lakosok elkötelezettségét a magyar hagyományok iránt. 

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára által Baracskának adományozott dokumentum egy 1932-es irat, amely Baracska községi épületeinek alaprajzait és fényképeit tartalmazza. A dokumentum a 20. század eleji községi építkezésekről nyújt részletes információkat, különösen a községháza, a szegényház, a tűzoltószertár és a bikaistálló vonatkozásában.

Községháza: az 1898-ban épült községháza 7000 forint költségvetéssel készült. Az épület több funkciót látott el, hiszen itt működött a tanácsterem, a vezetőség és a segédjegyző irodái, illetve itt kapott helyet a pénztár. Az épület 1928–1929-ben parkosításon esett át, és korábbi udvarát rendezték.

Szegényház: a községi szegényház lebontását 1928-ban határozta el a járási főszolgabíró. Az épület helyére egy új, modern szegényház építését tervezték, amely 1932-ben meg is valósult, felhasználva a lebontott épület anyagait.

Tűzoltószertár: a szegényház lebontása után a tűzoltószertár új helyet kapott. Az új tűzoltószertár építési költségeit közösségi támogatásból sikerült fedezni, és egy könnyűszerkezetes épületet emeltek a Petőfi utcában 1932-ben.

Bikaistálló: a község saját tenyésztésű szimentáli bikái 1932-ben különálló istállót kaptak. A gondozásra külön alkalmazott személyzetet tartottak.

A dokumentum egy, a település múltjával kapcsolatos, részletes leírást tartalmaz, bemutatva a korabeli község fejlődési lépéseit, a közösségi és középületek karbantartását, valamint a fontosabb községi építkezéseket. A kiemelt figyelem ezekre az építkezésekre Baracska fejlődési törekvéseit tükrözi, amely ma is látható a település karakterében.

 

Fotó: Baracska önkormányzata

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában