Pályázat nyitotta meg a lehetőségeket

2024.10.22. 14:30

Belterületi útfejlesztés Kincsesbányán

A helyi közlekedési infrastruktúra javítása Kincsesbányán is nagymértékben hozzájárul a település élhetőségéhez és növeli annak népességmegtartó erejét. Ezért jelent komoly előrelépést az a pályázat, amely minap eredménnyel zárult.

Tihanyi Tamás

A közlekedési infrastruktúra javítása növeli a település népességmegtartó erejét

Fotó: Polgármesteri Hivatal

– A belterületi útfejlesztés megvalósulásának hatására könnyebben, sokkal biztonságosabb körülmények között lesznek megközelíthetők a fejlesztéssel érintett terület környezetében lévő forgalomvonzó létesítmények, így a közelben található park, közösségi tér, a településközpont is – értékelt a FEOL kérdésére Murányi Marianna polgármester. – Az Árpád utca és a Március 15. tér felújításával jelentősen javul a településen élők életminősége, s nem mellesleg az ingatlanok értéke is nő.

Az utca kiépítése óta eltelt időszakban átfogó felújítási munkára helyi források hiánya miatt nem került sor, ezért a burkolat minősége jelentős mértékben leromlott. A felújítandó útszakasz hossza 442 méter, amely jelenleg szilárd aszfalt burkolattal van kiépítve és két, különböző helyrajzi számú ingatlanon helyezkedik el. A két útszakasz egymás folytatásában, elválasztás és megszakítás nélkül egy utat alkot – ezért is volt nehéz pályázati lehetőséget találni –, ezek mindegyike a község tulajdonában van. A Széchenyi Terv Plusz keretében a TOP Plusz pályázat adott reményt a megoldásra.

Átfogó felújítási munkára helyi források hiánya miatt eddig nem került sor
Fotó: Polgármesteri Hivatal

– Az út Kincsesbánya egyik legsűrűbben lakott részén vezet, ahol több idős, mozgásában korlátozott helybéli él, számukra veszélyes a rossz minőségű járda, de nehezen kivitelezhető vagy szinte lehetetlen a közlekedés babakocsival is – folytatta a településvezető. – Egyre több ház cserél gazdát az utcában, sok fiatal pár, kisgyerekes család költözik ide. Jelentős az autóforgalom, de két jármű alig fér el egymás mellett, a parkolás ugyancsak problémát okoz. Ráadásul az óvoda, az iskola, a művelődési ház, az 1956-os emlékmű megközelítése, a településközpont elérése az itt lakók részére csak ezen az útvonalon lehetséges.

– Az útszakaszon jelenleg aszfalt burkolatú gyalogjárda húzódik a Nagyhajló utca csatlakozásától kezdődve az út jobb oldalán – részletezte a helyzetet Murányi Marianna. – Az út Kincsesi utca felőli részén azonban nincs járda, ennek kiépítése is a projekt célja. A csapadékvíz elvezetése nyílt árokrendszerrel van megoldva, de az elmúlt évtizedekben az árkok műszaki állapota ugyancsak jelentősen leromlott, ezért a vízelvezető rendszer áttervezésére különös gondot fordítottunk az előkészületek folyamán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában