Messze megelőzte korát

2 órája

Demján Sándorra emlékeztek Sárszentmihályon

A 2018-ban elhunyt Demján Sándor emlékére 2020 októberében parkot neveztek el és szobrot avattak Sárszentmihály kapujában, a Masterplast székháza előtt. A településhez kötődik ugyanis első önálló vezetői tevékenységével, a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként. Sárszentmihály ismert vállalkozása, a Masterplast csapata így tisztelgett az egykori Főnök (munkatársai nevezték így) életműve előtt.

V. Varga József

A Gorsium Emlékbizottság hívó szavára ismét összegyűltek az egykori áfészesek Sárszentmihályon, Demján Sándor szobránál

Fotó: V. Varga József

A Gorsium Emlékbizottság hívó szavára pénteken ismét összegyűltek az egykori áfészesek a településen. Demján Sándor szobránál Demján Lídia, a legendás üzletember özvegye, Pahola Géza, az emlékbizottság elnöke és Brückner István, a munkatárs, pályatárs, a jó barát helyezte el az emlékezés virágait. Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke a későbbiekben, a megemlékezés második felében csatlakozott a hölgyekhez, urakhoz.

Az egész alakos szobor, a kompozíció Kocsis Balázs szobrászművész alkotása, az első és mind ez idáig az egyetlen köztéri szobor hazánkban a karizmatikus üzletemberről. A szobor egy nyitott ajtó előtt ábrázolja Demján Sándort. „Ő volt az, aki egész élete során úttörő munkájával, határokat feszegető eltökéltségével, bátorságával nagyon sok ajtót kinyitott, kitárt, és mindenki számára nyitva is hagyta azokat” – fogalmazta meg korábban Kocsis Balázs.

A megemlékezésen szóba került a sikeres üzletember nevével fémjelzett gazdasági program is. Amint elhangzott: Magyarország kormányának fő célja a gazdasági növekedés felfuttatása. Ennek érdekében meg kell erősíteni a kis- és középvállalkozásokat, ezért jön létre a Demján Sándor program is. „A Demján Sándor programmal segítjük meg a kis- és középvállalkozásokat” – jelentette be a napokban Orbán Viktor miniszterelnök. A tervek szerint tőkét, kedvezményes hiteleket juttatnak a kkv-knak, hogy „nagyobbak, erősebbek legyenek”.

A feladat fontosságát jelzi, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül nemrégiben jött létre a kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkárság. Hazánkban mintegy 900 ezer vállalkozás működik, amelyek 99,9 százaléka minősül mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak. Ez a szektor adja a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét, ezek foglalkoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát.

A kormány abban bízik, hogy a gazdaság 3–6 százalék közötti növekedési ütemet tud majd felmutatni a következő években.

Az egykori munkatársak hűen őrzik Demján Sándor emlékét. Időről időre összegyűlnek, beszélgetnek, anekdotáznak – felemelők és meghatók e

találkozások. Fel-felemlítik a hölgyek, urak, hogy a park- és szoboravatás alkalmára, Aki nyitott a lehetőségekre címmel, egy kis kötet is napvilágot látott. A kiadvány emlékállítás, helyi kötődéssel, a Főnök emberi és szakmai oldalának egy-egy szeletét felvillantva. „A visszaemlékezések, a történetek által, a személyes emlékek révén próbáltuk megidézni Demján Sándor alakját úgy, ahogy a szívünkben, a lelkünkben él” – húzzák alá újra és újra az egykori áfészesek.

– Demján Sándor úgy kerül be a magyar történelembe, mint egykor Széchenyi István – állítja róla Brückner István. – Határtalanul előrelátó, koncepciódús és jövőépítő vezető, vállalkozó volt – gondolattal és egyszersmind cselekedettel. Hihetetlen volt az a légkör, ami őt körülvette. A hőskor, a legendás évek markáns egyéniségeként messze megelőzte a korát: a pénzcsinálás újdonságával, gazdasági és politikai bátorságával.

DEMJÁN SÁNDOR (1943–2018)

Az üzletember, közgazdász és vállalkozó az államszocialista időkben a Skála-Coop vezetőjeként és az első magyar magántulajdonban lévő kereskedelmi bank, az MHB alapítójaként vált ismertté. A Skála áruházláncot 1973-ban indította el, alkotói tevékenységéhez fűződik a Pólus Center, a Westend City Center, a Művészetek Palotája, a Nemzeti Színház felépítése, a Prima Primissima-díj elindítása. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. A budapesti városfejlesztésében betöltött munkásságáért 2003-ban díszpolgári címet kapott, a kultúráért, a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként az Emberi Méltóság kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

 

Demján Sándor szobránál Brückner István (b), Demján Lídia és Pahola Géza helyezte el az emlékezés virágait
Fotó: V. Varga József

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában