Életmentés az iskolában (videó)

A székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolába érkezett szerda reggel A hős benned van! program. Az újraélesztés világnapja alkalmából tartott előadáson az újraélesztés tudnivalóival ismertette meg a gyermekeket a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Kutató-Mentő Csapat tagja, Klupács Péter mentőtechnikus. A mentőtechnikus egy rövid előadást követően megtanította a felső tagozatos diákoknak az életmentés alapjait.

Gombor Lili

Az életmentés ismereteit sajátították el a Kossuth Lajos Általános Iskola felső tagozatos diákjai

Fotó: Gombor Lili / FMH

Az újraélesztés gyakorlatával ismerkedhettek meg egy rendhagyó tanóra keretében a Kossuth Lajos Általános Iskola felső tagozatos diákjai szerdán. A életmentési ismeretek továbbadását célzó A hős benned van! programot a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Kutató-Mentő Csapata hozta el az intézménybe, amely évek óta tanítja meg a felső tagozatos és kilencedikes diákoknak az újraélesztés alapjait.

Klupács Péter mentőtechnikus ismertette meg a gyerekeket az újraélesztés gyakorlatával
Fotó: Gombor Lili / FMH

 

Életmentés szakszerűen

A hős benned van! program nemcsak az újraélesztésről szól, hanem megtanítja a gyerekeket arra, hogy ha valami különleges dolog történik körülöttük, akkor arra hogyan reagáljanak – mondta el az újraélesztési gyakorlat vezetője, Klupács Péter, a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Kutató-Mentő Csapat tagja. – A programot azzal kezdjük, hogy elmondjuk, mit jelent a felelősség, és mit kell vagy lehet tenni akkor, ha például egy osztálytársuknak rosszabb a kedve. Tehát nemcsak életmentésre tanítjuk a gyerekeket, hanem általában véve a segítségnyújtásra. Igyekszünk felkészíteni a fiatalokat az olyan szituációk kezelésére is, amikor például valaki összeesik a közelükben. A legfontosabb a biztonság: a gyereknek azt kell éreznie, hogy oda mer menni és tudja kezelni a helyzetet. Ehhez tudnia kell, hogyan kell megvizsgálnia a segítségre szoruló személyt, illetve milyen jellegű intézkedéseket kell tennie a megfelelő segítségnyújtás érdekében, kezdve a 112-es segélyhívószám tárcsázásával, vagy éppen a beteg fejének megfelelő pozicionálásával, hogy szabaddá váljanak a légutak. Ez utóbbi ugyanis létfontosságú a sikeres újraélesztéshez. Mielőtt bárki belekezdene az újraélesztés folyamatába, meg kell győződnie arról, hogy a beteg eszméletlen állapotban van-e, tehát van légzése, de nincs magánál, vagy pedig nincs légzése, és meghalt. Utóbbi esetben kell azonnal megkezdeni az újraélesztést, ugyanis az agy csupán négy percet bír ki oxigén nélkül, mely a szív segítségével a vérrel jut a szervbe – mondta el a mentőtechnikus.

 

Gyermek is menthet életet

A Baptista Szeretetszolgálat csapata heti rendszerességgel járja az iskolákat, a gyerekek pedig nagyon szeretik az előadásokat. Jóllehet, eleinte talán félve közelítenek az újraélesztés folyamatát bemutató bábuhoz, az előadás végén mindig van egy-két gyermek, aki még kérdez. – Nagyon hálás feladat, főleg, amikor arról kapunk visszajelzést, hogy egy gyerek, akinek mi tanítottuk az újraélesztési ismereteket, mert segítséget nyújtani egy arra rászorulónak – mondta el Klupács Péter.

A gyerekek az elméleti ismeretek után a gyakorlati tudnivalókkal ismerkedtek, s ki bábun, ki pedig labdán gyakorolta az ütemes újraélesztést, melyet egy ritmusos zene segített. Szabóné Zimmermann Éva, a felső tagozat igazgatóhelyettese elmondta, bíznak abban, hogy a gyerekek meg tudnak oldani egy veszélyhelyzetet, és fontosnak tartják, hogy már fiatal korban megismertessék a gyerekekkel a segítségnyújtás alapjait. Ezért az iskolában a gyerekek etikaórán és biológiaórán is foglalkoznak a tanulnak segítségnyújtási ismereteket.

Fontos, hogy minél többen tudjanak újraéleszteni, ugyanis Magyarországon évente 140 ezer ember hal meg, aki közül sokakon – megfelelő időben elkezdett – újraélesztéssel lehetett volna segíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában