Kerek évforduló

2024.10.11. 09:00

Érettségi találkozó: ötven év és egy exkluzív ajándék az egykori Hunyadisokkal

Ötven éve érettségizett a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskola 1970–74-es évfolyamának 4.D osztálya. Az érettségi találkozó egyik szervezője, Rákos Péterné Ica a vacsorával egybekötött találkozón felidézte az egykori örömteli pillanatokat, nem feledkezve meg egykor osztályfőnökeikről és tanáraikról sem.

Gombor Lili

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskola 1970–74-es évfolyamának 4.D osztályos tanulói gyűltek össze csütörtök délután, hogy tíz év után újból találkozzanak, s elmeséljék, mi történt velük azóta. Kerek ötven évvel ezelőtt tették le az érettségi vizsgát, amelyen még gyorsírásból is helyt kellett állniuk – meséli az érettségi találkozó egyik szervezője, Rákos Péterné Ica. Osztályuk általános ügyvitel-gépíró-gyorsíró tagozat volt, közülük ezúttal huszonhárman tudtak eljönni az érettségi találkozóra. 

Érettségi találkozón elevenítették fel a régmúltat
Érettségi találkozót tartottak a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskola 1970-74-es évfolyamának 4.D osztály diákjai
Fotó: Nagy Norbert

Érettségi találkozó: régmúlt idők

– A mi évfolyamunk különleges évfolyam volt, mert mi voltunk talán az egyedüliek, akik az érettségi vizsgán kizárólag megfelelt és kiválóan megfelelt bizonyítványokat kapott, ami a későbbiek folyamán, azoknál, akik tovább tanultak, elég nagy probléma is volt, ugyanis a pontszámok kiszámításánál problémát okozott az ilyen jellegű minősítések beszámítása – meséli Rákos Péterné Ica, hozzátéve, hogy a szép érettségi eredmények annak is köszönhetőek, hogy mindannyian nagyon igyekeztek jól teljesíteni. Nem volt egyszerű dolguk, ugyanis a gyorsírás egy különleges grafikai jelrendszerre épülő írás volt. Naponta öt-hat oldalt kellett gyakorolniuk a gyorsírást ahhoz, hogy az érettségire előírt sebességgel tudjanak írni. – Rengeteget gyakoroltunk, s akkor még nem sejtettük, hogy egy olyan szakmát tanulunk, ami rövidesen el fog tűnni. Tulajdonképpen az életünk egy nagy tanulás volt, mert amikor a munkahelyeinkre bekerültünk, nagyon sok mindent kellett megtanulnunk, majd a számítógépek elterjedésével folyamatossá vált a tanulás. Most nyugdíjasként már csak kapkodjuk a fejünket a mesterséges intelligencia hallatán – mondja az egykori gyorsíró növendék. 

 

Különleges ajándék

A Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskola 1970–74-es évfolyamának egykori 4.D osztályos tanulói közül sokan – a szakma fokozatos eltűnésével – nem maradtak a pályán, hanem más területeken helyezkedtek el. Volt, aki az egészségügyben, míg más pénzügyi területen vagy éppen a pék szakmában találta meg a számításait. Az ötvenéves érettségi találkozón az egykori 4.D osztály diákjai a Fejér Megyei Hírlap egy különleges kiadásával lepték meg egymást. A Vörösmarty Mihály Könyvtár könyvkötészete készítette el az évfordulós újságot, amely a Hírlap korhű, 1974. május 11-i száma, ekkor volt a ballagás is. A különleges lapszámban az osztály tablója kapott helyet, fotókkal kiegészítve. Így a ma már nyugdíjas éveiket töltő egykori Hunyadisok a találkozó emléke mellett egy másik, szívhez szóló ajándékkal térhettek haza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában