Arcanum

11 órája

Fejér évfordulós emlékei

Szabó Hajnalka

Épül a termál

„Nagyrészt elkészültek már a termálfürdő létesítményei a velencei-tavi üdülőkörzetben a fedett, meleg vizű fürdő majdani üzemeltetője, a DRW kivitelezésében. A legfrissebb adatok szerint a fürdő készültségi foka hetvenöt százalékos, így minden biztosíték megvan rá, hogy tervek szerint, a jövő esztendőben befejeződjenek a kivitelezési munkálatok. Miközben az ország második legjelentősebb üdülőkörzetének „idénynyújtó" beruházásai folynak, s a DRW csaknem két kilométeres vezetéken a 600 liter percenkénti vízhozamú, 52 fokos forrástól az épülő termálfürdőhöz, az Agárdi Mezőgazdasági Kombinát központjának szomszédságában fekvő egykori sportpályához vezette a vizet, a Velencei tavi Intéző Bizottság már megkezdte az előkészületeket a környező terület idegenforgalmi hasznosítására. Itt, mint a VIB titkárságán elmondották, több mint három hektárnyi terület áll rendelkezésre vállalati csoportos üdülőbázisok, kempingek kialakítására” – olvasható 1984-ben a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. 

Sikeresen leszálltak a szovjet űrhajósok

40 évvel ezelőtt véget ért az űrkutatás történetének akkori leghosszabb űrrepülése. „Leonyid Kizim, Vlagyimir Szolovjov és Oleg Atykov moszkvai idő szerint 13 óra 57 perckor visszatért a Földre a Szaljut —7 űrállomásról. Űrhajójuknak, a Szojuz T —11-nek leszálló egysége a kazahsztáni Dzsezkazgan várostól 145 kilométerrel délkeletre ereszkedett a földre. Az űrhajósok egészségesek, jól viselték a 237 napos rekordidőtartamú űrrepüléssel járó megterheléseket. A Szaljut—7—Szojuz T—11 űrkomplexum fedélzetén végzett hosszú, sikeres űrrepülés végrehajtásáért, a feladatok teljesítése során tanúsított helytállásáért és hősiességért, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának Elnöksége kitüntetéseket adományozott Leonyid Kizimnek, Vlagyimir Szolovjovnak és Oleg Atykovnak.”

Készülés a téli tárolásra 

Lassan érkezik a tél, így időben fel kell készítenünk kamránkat az élelmiszerek megfelelő tárolására. Ilyen tanácsokkal látta el a Hírlap olvasóit 1984-ben: „A MÉM Növényvédelmi és Agrokémiai Központja szerint a kiskert tulajdonosoknak most kell felkészülni a gyümölcs és a zöldség téli tárolására. Ehhez elsőrendű tennivaló, a tárolóhelyek, az edények, a ládák fertőtlenítése, a leggyakoribb tárolóhely, a pince alapos kitakarítása, s a tároláshoz szükséges homok felfrissítése. A megbúvó kórokozók elpusztítására a falakat, a ládákat érdemes mésszel, klórmészszel vagy rézgárinc oldattal lepermetezni. A légtér fertőtlenítésére elegendő néhány kénszalag elégetése. Betárolni csak a teljesen ép gyümölcsöt és zöldséget érdemes. Ezért válogassuk ki a termésből a beteg, megsértett, fertőzött darabokat. A tárolás idején gyakran szellőztessünk, s ha nagyon száraz a levegő, néha locsoljunk szét a padozaton egy kis vizet. A télen ajánlatos időnként átválogatni a tárolt termést.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában