Arcanum 10.16.

2 órája

Fejér évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Harminc nyugdíjas búcsúztatása

„Bensőséges, meghitt ünnepséget tartottak tegnap délután a Mezőfalvi Állami Gazdaság központi ebédlőjében: ekkor búcsúztatták a harminc nyugdíjba vonuló gazdasági dolgozót. A meghívásra eljöttek a házastársak is” – írta meg 1974. október 16-án a Fejér Megyei Hírlap. A tudósításban arról is szó esik: „Az igazgató [...] átnyújtotta a törzsgárda-tagság után járó jutalmakat, amelyet a nyugdíjba vonulás alkalmával az eltelt évek után fizethetnek a dolgozóknak. A pénzösszeg ez esetben 50 ezer forint volt. Többen voltak közöttük, akik a 25 év után járó háromezer forint készpénzt kapták. Őket egyébként a gazdaság örökös törzsgárdataggá nyilvánította.”

A búcsúzók nevében Serák István mondott köszönetet.

Őszi megyei könyvhetek a kultúráért

„Egy művelt nép, egy emelkedő nemzet »szellemi staférungjából« nem hiányozhat a könyv. Olvasó nemzet vagyunk – mondjuk magunkról jogos büszkeséggel, de azt is tudjuk, hogy van még bőséggel teendőnk az olvasási igény felkeltésében és kiszolgálásában. A fehér foltok felszámolása, a kisebb települések könyvvel való ellátása a szövetkezeti mozgalom egyik fontos kultúrpolitikai feladata” – vezette fel cikkét 1984 októberében a hírlap. Az írásból kiderül: „A falusi könyvesboltok bizományosi hálózata gondoskodik arról, hogy a legkisebb településen is lehessen könyvet vásárolni. Megyénkben 1980–83 között 3 millió forinttal nőtt a bizományosok forgalma. A szövetkezetek összes könyvforgalmát illetően a megyék között a hatodik helyet foglaljuk el.”

Az őszi megyei könyvhetek hosszú évek óta a szövetkezetek könyvünnepe volt. Megyei megnyitóját abban az évben Polgárdiban rendezték.

Videoton-bravúr Budapesten

„Az NB I-es férfi bajnokságban a hétvégi fordulóban szép győzelmet aratott a Videoton, Budapesten verte csaknem 20 pontos különbséggel a szebb napokat látott Ganz-Mávagot. Második mérkőzését is elveszítette viszont – ráadásul hazai pályán – az Alba Regia Építők. A női NB II-ben meglepő vereséget szenvedett az AB Építők” – olvasható az 1984-es lapban. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában