Szivárgás

23 órája

Gárdony: szivárgó olaj a föld alatt, vigyázat!

Egy földalatti üzemanyagszállító vezeték sérült meg Gárdony zártkerti övezetében. A hibaelhárítás idejére azt kéri az önkormányzat, aki teheti,kerülje a helyszínt és ne használja a fúrt kutakat.

S. Töttő Rita

Illuszráció

Fotó: Shutterstock

Megsérült a MOL egy földalatti üzemanyagszállító vezetéke a gárdonyi zártkerteknél, a Géza Fejedelem út és az Almafa utca kereszteződésénél – tájékoztatta a lakosságot  Eötvös Pál, Gárdony polgármestere. Mint a közleményből kiderül, a vezetékből szivárgott az üzemanyag. A MOL szakemberei éppen ezért megkezdték a vezeték feltárását, továbbá a sérült vezetékrész javítását. A talaj egy része üzemanyaggal szennyezett, melyet elszállítanak, cserélnek, továbbá szükség lesz arra is a kárfelmérés részeként, hogy a közeli fúrt kutak vizeit bevizsgálják. A polgármester tájékoztatójában hangsúlyozta: a probléma nem érinti a város ivóvízhálózatát.

Amíg a hiba elhárítása zajlik, az önkormányzat azt kéri, aki teheti, „biztonsági okokból” kerülje a környéket, illetve ne használják a fúrt kutakat. Ez utóbbi azonban már nehezebb – a zártkertekben élő állatok vízigényét azonban, az önkormányzat, állítása szerint biztosítja a munkálatok befejezéséig. A feol.hu megkereste a MOL Zrt-t, s megkérdezte, mióta szivároghatott az olaj a földalatti vezetékből? Illetve hogy jelenleg mit látni, mekkora földterületet érint a szennyezés és hogy elérhette-e az a föld alatti vizeket, melyekből a fúrt kutak táplálkoznak. Megkérdeztük azt is, vajon veszélyeztetett-e a Velencei-tó a szennyezés tekintetében? Megkerestük a helyszínen intézkedő önkormányzati képviselőt is. Amennyiben az érintettek további információkkal szolgálnak, tájékoztatjuk a lakosságot. 

FRISSÍTÉS:

A MOL arról tájékoztatta a feol.hu-t, hogy a MOL nyomásérzékelő rendszere szivárgást jelzett a Százhalombatta és Pécs közötti üzemanyag szállításra használt terméktávvezetéken, Gárdony közelében. A vezetéket elzárták, a szállítást leállították. A közel két méter mélyen található, sérült vezetékszakasz feltárását megkezdték, és megállapították, hogy a hibát a vezeték alsó részén egy repedés okozta. 

A társaság szakemberei a csőszakasz javítása mellett a hatóságokkal, az önkormányzattal és az érintettekkel folyamatosan egyeztetnek és megkezdték a helyzet azonnali kezelését. 

A terület pontos meghatározása, és a közeli fúrt kutak vizének bevizsgálása folyamatban van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában