Olajszivárgás

2024.10.21. 17:06

Gárdonyi szivárgó olaj: a kárelhárítás továbbra is zajlik

Gárdonyban továbbra is zajlik a szivárgó olaj kármentesítése, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a helyszínt. Az önkormányzat palackos ivóvizet biztosít, míg a szennyezett talajt folyamatosan elszállítják. Az aktív kárelhárítás a Környezetvédelmi Hatóság irányításával történik.

S. Töttő Rita

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Gárdonyban folytatódik a szivárgó olaj miatt elrendelt kármentesítési munka. Az önkormányzat hivatalos közösségi oldalán közzétett tájékoztatás szerint a hibahely azonosítása megtörtént, miután eltávolították az út alatt található védőcsövet. A szennyezett föld kitermelése kétbillencses teherautóval történt, amely 10 fordulóban szállította el a szennyezett anyagot.

A hibahely közelében az önkormányzat négy raklap palackos ásványvizet és 4 köbméteres lajtos kocsiban ivóvizet biztosított, derül ki az összefoglalóból, ahogy az is: további szállításokra is sor kerül egyedi igények alapján. A Vízügyi Hatóság október 21-én helyszíni ellenőrzést tartott, amely során 10 fúrt kútból mintavételezés zajlik a szénhidrogének vizsgálatára. A talaj és talajvíz vizsgálatát, valamint a szennyezés lehatárolását a Környezetvédelmi Hatóság felügyelete alatt végzik.

A kármentési munkálatok a tervek szerint haladnak, a MOL leányvállalata, a KVV Tartály és Csővezeték Építő Zrt. már felvonult a területre, és folyamatosan zajlik a szennyezett talaj elszállítása. Vasárnap befejezték az új cső hegesztéses munkálatait, melyet sikeres nyomáspróba követett. A talaj elszállítása összesen 13 billencses forduló keretében zajlott. A helyi hatóságok továbbra is figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, és minden szükséges intézkedést megtesznek a környezet védelme érdekében. A feol.hu kérdéseivel megkereste a Vízügyi Hatóságot is. Amint publikálható laboreredményekkel rendelkezünk, a témát folytatjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában