Kis község, nagy lehetőségekkel

2 órája

Hiánypótló gigaprojekt a Duna menti településen

A közel 300 milliós beruházás biztonságosabbá tette az életet a 1500 lélekszámú községben. Kisapostag kis falu, nagy lehetőségekkel. Ennek egyik ékes bizonyítéka a héten befejeződő hiánypótló gigaprojekt, melynek hivatalos átadójára ugyan – egy EU-s szabályozás miatt – még várni kell, de a lakók már így is nagy örömmel vették birtokba az elkészült utakat, járdákat, közparkokat.

Kecskés Zoltán

Nagy Attila polgármester örömmel beszélt a beruházásról.

Fotó: Laczkó Izabella / Archív

Nemrég új aszfaltburkolatot kapott a Petőfi utca egy jelentős része, valamint a Széchenyi István utca is teljesen mértékben megújulhatott, nem beszélve a mintegy 1000 méteres új járdaszakaszról, amely szintén nagy mértékben hozzájárul a közlekedésbiztonság növekedéséhez a településen. Nagy Attila polgármester örömmel adott hírt – a település nagyságához képest – a hiánypótló gigantikus beruházásról, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Kormány több mint 294 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított Kisapostagnak.

Nagy_Attila_gigantikus_beruházás_Kisapostag
A projekt részeként a Széchenyi István utca is teljesen mértékben megújulhatott.
Fotó: KZ

Újabb hiánypótló beruházás a láthatáron

Az elkészült beruházás kapcsán elmondta, hogy a projekt a települési, helyi zöld és kék infrastruktúra fenntartható fejlesztésére és a gyalogos közlekedők akadálymentes és biztonságos közlekedésének megteremtésére fókuszált. Miközben egy újabb nagyobb fejlesztés is a tervek között szerepel.

– A beruházás mindegyik eleme úgymond egy adósságunk volt a lakosság felé, amit végre sikerült törlesztenünk. Példaként említhetjük a Széchenyi utcát, ahol két nevelési-oktatási intézmény, egy óvoda és egy iskola is található. Nagy öröm, hogy a teljes utca megújulhatott és mindemellett egyirányúsítottuk is a gyerekek biztonságos közlekedése okán. A jövőben itt tervezünk majd kialakítani egy új közösségi teret, egy 600 négyzetméteres csarnokot, amely egyrészt biztosítaná a későbbiekben az óvodások, iskolások testnevelését, illetve a közösségi programok otthonául szolgálna – kezdte beszélgetésünket a polgármester, aki a 300 milliós beruházás egyéb fontos elemeire is rávilágított:

A főutcán is hiánypótló beruházás valósult meg, járda épült egy kilométer hosszan. 
Fotó: Önkormányzat

– Kiemelt jelentőséggel bír a település életére vonatkozóan az a gyalogjárda, ami a főutcán épült. Mindeddig a járda csak a volt Hungária presszóig tartott, onnan a 6-os útig nem volt kiépítve, így a védtelen közlekedőknek a kiemelt útszegéllyel beszűkített útpályán, valamint a kisapostagi vízfolyással határos keskeny, kijárt, víztócsákkal, villanyoszlopokkal és egyéb akadályokkal tarkított útpadkán kellett közlekedniük. Ennek azonban vége! Egy régi vágyat teljesítettünk be azzal, hogy a járdát közel 1 kilométerrel meghosszabbítottuk, így már egészen a 6-os úti külső buszmegállóig tart az akadálymentes járda, ezenfelül pedig gyalogátkelő-helyek is kialakításra kerültek. Mindemellett ezen a szakaszon a felszíni vízelvezetés kialakítása is megvalósult, sőt, két kis közpark is épült a Petőfi utcában.

Késlekedik a hivatalos átadás

Az átadóval kapcsolatban Nagy Attila megjegyezte, hogy egy EU-s szabályozás miatt késő őszre csúszik:

– Az Unió hozott egy olyan döntést, hogy minden olyan projektre, amihez ők forrást biztosítottak, meg kell őket hívni. A futóprojektek esetében két hónappal, míg az új beruházásoknál  három hónappal előtte kell őket értesíteni. Ennek okán a hivatalos átadó nagy valószínűséggel novemberre csúszik. Ez nem egy szerencsés dolog, de mindenesetre a lakóknak már átadtuk és örömmel is használják. Azt gondolom Kisapostag látványosan fejlődik, igyekszünk megragadni minden pályázati lehetőséget, hogy ez a lendület a jövőben is folytatódhasson – zárta gondolatait a faluvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában