Felújítás

7 órája

Orgonaátadó Enyingen

Több hónapnyi munkának ért be a gyümölcse – átadták a megújult orgonát Enyingen, amelyet Dankos Attila orgonaművész szólaltatott meg a katolikus templomban.

Déri Brenda

Forrás: Lindner Monika

Ringhoffer Gergely orgonaépítő és munkatársa nyár elején elemeire bontotta az 1939-ben készült orgonát és azt követően budapesti műhelyébe vitte, hogy ott felújítsa. Az orgonán egész nyáron dolgoztak, majd szeptember elején ismét visszatértek Enyingre, hogy beépítsék a megújult hangszert – írtuk meg korábban. Szombaton ennek átadása alkalmából várták a helyieket a katolikus templomba, ahol Dankos Attila orgonaművész játékát hallhatták a hívek. 

orgona átadó
Orgona átadó: (balról jobbra) Ringhoffer Gergely, Ébner Vilmos, Dankos Attila 
Forrás: Lindner Monika

Az átadó ünnepségen Ébner Vilmos plébános köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy: – Nagy öröm van a szívemben, hogy ezt a régi álmot, hogy az orgona megújulhasson, amely már a sokak által szeretett és tisztelt egykori kántor néhai Farkas Ferenc szívében is megfogalmazódott, sikerült megvalósítani – majd a következőkkel folytatta: – Az orgona a templomnak legalább annyira nélkülözhetetlen eleme, mint az oltár vagy a szószék. Nincs még egy olyan hangszer, ami ennyire jól tudná segíteni az emberek áhítatát, amely ennyire közel tudná emelni a lelket az Istenhez. Ugyanakkor hangja ünnepélyes, erőteljes. Ki tudna elképzelni egy templomi esküvőt egy hangzatos orgonaszó nélkül –.

A felújítás költsége 6 millió forint volt, melynek közel felét a hívek adománya, illetve a tavalyi Peter Šrámek jótékonysági koncert bevétele fedezte. A fennmaradó rész pedig a plébánia önrésze volt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában