Száz út várt rájuk

2 órája

Pályaorientációs kiállítást tartottak diákoknak és felnőtteknek (galéria, videó)

A diákokat és a pályamódosításon gondolkozó felnőtteket is várta október 11-én a Fejér Vármegyei Kormányhivatal. A két napon át tartó Pályaválasztási Kiállítást a Széchenyi István Műszaki Technikumban tartották, és nem csak az épület folyosói és termei teltek meg érdeklődőkkel és kiállítókkal, hanem a tornaterem és az udvar is.

Palocsai Jenő

A két napon át tartó Pályaválasztási Kiállítást a Széchenyi István Műszaki Technikumban tartották

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mintegy 80 ezer érdeklődőre számítanak a 18 vármegyei és a fővárosi kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Kiállításokon. Megyénkben október 11-én, pénteken, 9 órakor nyitották meg a börzét, a Széchenyi István Műszaki Technikum tornatermében, ahol beszédet mondott Balogh Szilvia is.

Az életpálya felépítése egy folyamat

– A döntés amelyet most meghoztok, komoly felelősség, mert meghatározza az életetek következő időszakát, de lehet, hogy az egész életpályátokat. A pályaválasztás inkább egy lehetőség, egy lehetőség arra, hogy az érdeklődéseteknek, motivációtoknak, személyiségjegyeiteknek megfelelő szakmát találjatok. Ez természetesen nem egyszerű feladat, és ebben segíthet egy ilyen kiállítás. Meg kell tudnotok, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket egyszerre végeztek örömmel és kellő kitartással. A pályaválasztás arról szól, hogy mit szerettek, és mit vagytok képesek megcsinálni, és a kettő közös halmaza lehet egy jó karrier kezdete, ám a karrier egy hosszú személyes út, nem pedig egy-egy döntés eredménye. Lényegében a teljes életpályán át dolgozni fogtok azon, hogy saját szakmátokban, önmagatokhoz mérten, nap mint nap kiválóan teljesítsetek. Az életpálya felépítése egy folyamat, amelynek abban áll a sikere, hogy számotokra megfelelő pályaválasztási információkkal jó időben legyetek jó helyen, és hogy akkor tudjatok teljesíteni, amikor erre a legnagyobb szükség van, legyen az egy írásbeli felvételi feladatsor kitöltése, egy szóbeli beszélgetésen való részvétel, vagy majd az első napotok az új iskolátokban. A lehetőségek adottak, ti magatok teremtitek meg ezeket. –mondta megnyitó beszédében A Technológiai és Ipari Minisztérium foglalkoztatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta:

Cégeket is vonz a pályaorientációs kiállítás

– A pályaválasztás kiemelt feladatot jelent a pedagógusok számára is, hiszen ők is segítenek benneteket abban, hogy képességeiteknek és készségeiteknek, érdeklődéseknek megfelelő pályát válasszatok. Természetesen a szülők véleménye, támogatása is jelentős befolyással bír, ám a szülők is csak akkor tudnak jó tanácsokat adni számotokra, ha ők is napra kész információkkal rendelkeznek az iskolákról, képzésekről és lehetőségekről. –fogalmazott Balogh Szilvia.
A kiállításon megjelent a Székesfehérvári Szakképzési Centrum valamennyi intézménye. Képviseltették magukat a székesfehérvári, a móri középiskolák, de meg lehetett ismerkedni a dunaújvárosi, a pétfürdői, a balatonfüredi lehetőségekkel is, sőt a Kisalföldi Agrárképzési Centrum kínálatával is. Voltak négy vagy akár több éven át tartó képzések is. Ácsok kalapáltak és fűrészeltek a bejáratnál, és többek között egészségüggyel, vendéglátással, művészetekkel, műszaki, informatikával, mezőgazdasággal kapcsolatos képzésekről tartottak bemutatókat a Széchenyi összes szintjén, és a tengernyi lehetőség között nem vesztek elé az érdeklődők, ugyanis annyian mozogtak a kiállításon, standról standra, hogy inkább a kiállítók vesztek el a tömegben.

Nemcsak az iskolák jelentek meg a kiállításon, hanem cégek is, akik nagy örömmel várnak és fogadnak mindenkit, aki szeretne egy jó szakmát tanulni és abban a profizmusra kíván törekedni már a tanulóévekben is, így a duális képzésben már régóta nagy tapasztalattal bíró vállalatok is kitelepültek a kiállításra, köztük a DENSO, a Hanon, vagy a Videoton.

Akár öt hónap alatt szakmát kaphatnak

A cégek sorába csak félig illenek be azok a szakmák, amik valaha szinte minden gyermek álma volt. Felállította standját az iskola főbejárata előtt a Magyar Honvédség is, ahol fegyverekkel és jövőbeli lehetőségekkel lehetett ismerkedni, de ott magasodott a vörös sátor is, amelyben a katasztrófavédelemmel, a tűzoltóléttel kapcsolatos információkat is elmondták. Utóbbi kiállítóhelyen kínálták az egyik legrövidebb képzést, mellyel az egyik legnemesebb, évezredes múltra visszatekintő foglalkozás, a tűzoltó szakma alapjait lehet elsajátítani, jelentős támogatás mellett.

– A honlapunkon is megtalálható, hogy hogyan lehet nálunk jelentkezni, és szerencsére sokan vannak, akik ezt a pályát választják. Fontos tudni, hogy először egy fizikai alkalmassági vizsgálaton kell részt venni. A legközelebbi ilyen október 24-én lesz. Az erős pszichikai és orvosi alkalmassági vizsgát követően indul egy öt hónapos szakképzés, és utána a sikeres modulzáró vizsga végeztével lehetnek tűzoltók a jelentkezők. Nálunk jár költségtérítés is, illetve aki hozzánk jelentkezik, az a képzés ideje alatt havi nettő 250 ezer forint támogatásban részesül, emellett rendelkezésre áll az egészségbiztosítási járulék, a ruházat, a szállás és a napi háromszori étkezés is. –tudtuk meg Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó századostól, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Leginkább az általános iskola 7. és 8. osztályosaiból kerül ki az ilyen jellegű börzék közönsége, ám itt a szervezők készültek a középiskolák végzős évfolyamú tanulóira, az esetleges pályamódosítás előtt állókra is, az érdeklődő szülők és pedagógusok mellett.

A pénteken 9:00-kor megnyitott kiállítás aznap 16 óráig, október 12-én, szombaton pedig 9 és 12 óra között látogatható a Budai út 45-ben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában