Egy beszélgetéssel búcsúzunk 

2 órája

Tavaly volt vendégünk Kozma Imre atya

Tegnap hajnalban, életének 85. évében elhunyt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője. 

Tihanyi Tamás

A Magyar Örökség-díjas Tolcsvay Béla énekmondóval Székesfehérváron, az olimpiai Emlékműnél

Fotó: FMH archív

Sok ezer magyar, német és más nemzetbeli, egykor megsegített emberrel, sok-sok székesfehérvárival együtt a 28 éve Fejér vármegyében alapított partnerszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat vezetői és munkatársai is tisztelettel és szeretettel őrzik az atya emlékét, akivel az elmúlt több mint negyedszázadban oly sok humanitárius akcióban és programban dolgozhattak együtt, aki mindig velük volt legnehezebb pillanataikban, segített hitének erejével, bölcsességével, emberségével, barátságával, jó szóval.

Kozma Imre 1989-ben alapította meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, abban az időben, amikor hazánk történelmet írt azzal, hogy befogadta a keletnémet menekülteket. Rövidesen szolgálata a délszláv háború kapcsán nézett komoly kihívások elé, hogy aztán mára kiterjedt intézményhálózatot fenntartó, professzionális segélyszervezetté nője ki magát, amely a Karitatív Tanács tagjaként dolgozik a rászorultakért itthon és szerte a nagyvilágban. A 85 éves korában elhunyt atya kitüntetéseinek sorában ott találjuk a német államtól kapott Szolgálati Nagykeresztet éppen úgy, mint a Francia Becsületrendet, a Magyar Örökség-díjat, a Prima Primissima-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje és az Európai Polgár elismerést. Mindezen díjak mellett 1996-ban az Év Emberének is megválasztották Európában. A főváros díszpolgára, Székesfehérvár 2010-ben választotta tiszteletbeli polgárai közé. 

Tavaly áprilisban volt szerkesztőségünk vendége, ezzel a beszélgetéssel búcsúzunk tőle. A Kozma Imre atyával készült podcast beszélgetést itt hallgathatják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában