A történelemben nincsenek véletlenek

2024.10.22. 20:00

Tiszteletadás a Mészeg-hegy ’56-os Emlékpontjánál (galéria)

Egy korábban lőtéri célpontnak használt, vörös csillagot viselő zöld harckocsi mellett, az ’56-os Emlékpontnál gyülekeztek kedden délben a Mészeg-hegyen mindazok, akik részt vettek a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely ünnepi megemlékezésén.

Tihanyi Tamás

A bonyhádi Perczel Mór Technikum diákjai is meghallgatták az ünnepség szónokát

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Oláh László, a létesítmény szakmai igazgatója köszöntötte a megjelenteket, közöttük az esemény szónokát, Longauer Tibort, az 1956-os Pesti Srácok Alapítvány alelnökét, és Hajdú Zsuzsannát, vitéz Hajdú Szabolcs egykori forradalmár özvegyét.

Longauer Tibor szavaival a hősöket méltatta és párhuzamot vont a magyar történelem két nagyszerű eseménye, az 1848-49-es és az 1956-os forradalom és szabadságharc között. A legfontosabb célok ugyanis azonosak voltak: egy szabad és független Magyarország, illetve az, hogy ne állomásozzanak idegen csapatok hazánk földjén. Aztán a két jelképről szólt, a kokárdáról és a lyukas zászlóról, majd a negyvennyolcas márciusi ifjak és az ötvenhatos pesti srácok bátorságára emlékeztetett. Longauer Tibor párhuzamot látott abban is, hogy mindkét forradalmat egy világrend nevében verték le, a háttérben egyeztek meg a nagyhatalmak, mint ahogyan a jelenlegi orosz-ukrán háború esetében ugyancsak mindenki azt várja, miként döntenek a fejünk felett azok, akik a világ dolgait irányítják.

Oláh László, a katonai emlékpark szakmai igazgatója és Longauer Tibor, az 1956-os Pesti Srácok Alapítvány alelnöke
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Longauer Tibor megköszönte Görög Istvánnak és az emlékpark munkatársainak az ’56-os Emlékpont létrehozását, majd vitéz Hajdú Szabolcs hősiességét méltatta, aki fiatalon, a Széna téren harcolt és lett nemzetőr, és aki ha itthon marad, nagy valószínűséggel az életével fizet bátorságáért. Hajdú Szabolcs egész életében, külföldön és hazatérve is hirdette a forradalom eszméjét. A szónok Székely Kornélról is beszélt, aki nyolcéves gyermekként szemtanúja volt az eseményeknek, és aki grafikusként hű módon idézi fel a forradalom történéseit.

Pákozd nevében is elhelyezték a megemlékezés virágait 
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk azzal: nem csak véletlenül történnek a történelmi események, mindennek van előzménye és mindennek vannak következményei. Úgy gondolom, az én generációmnak nem csak lehetősége, de kötelessége is, hogy megemlékezzen az elődökről. Ezért vagyunk itt ma – jelentette ki az ötvenhatos szervezet alelnöke, majd hozzátette, a közelmúltban politikusok és újságírók egyformán tettek olyan nyilatkozatokat, amelyek méltatlanok a forradalom eszméjéhez. – Ezen lépjünk túl, inkább azt javaslom, mindenki a családjában, a környezetében tegyen meg mindent azért, hogy majd az unokáink is emlékezzenek az olyan hősökre, mint amilyenek a márciusi ifjak, vagy a pesti srácok voltak.

A megemlékezést koszorúzás zárta: elhelyezték a tiszteletadás virágait az 1956-os Pesti Srácok Alapítvány, a Történelmi Vitézi Rend, Pákozd Nagyközség, az éppen ezen a napon az emlékparkba látogató bonyhádi Perczel Mór Technikum, valamint házigazdaként a katonai emlékpark képviselői is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában