Otthonunk duruzsoló melege

2 órája

Cserépkályha: Jó tanácsok a tüzelési szezon idejére (videó)

A cserépkályha építés virágkorát éli, de ez nem véletlen! Egy gyönyörű cserépkályha nem csak a lakás dísze, hanem az otthon melege is egyben!

Bokányi Zsolt

Az otthon melege!

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Az üvegajtón keresztül látható a lobogó tűz, a folyamatosan sugárzó meleg, ami a reggeli kávé szürcsölése mellett a testet és lelket is átmelegíti, ez a cserépkályha! Egy több évszázados tradícióval rendelkező, fatüzelésű berendezés, ami – megfelelő minőségű tüzelőanyag használatakor – gyorsan felfűthető, és hosszan tartó, sugárzó meleget biztosít a környezetének. De vannak úgynevezett „játékszabályok”, amiknek a betartása elengedhetetlenül fontos a kályha élettartamának, és a biztonságos működésének a szempontjából. Utána kutattunk mi is, a téli szezon kezdetén a témának!

Cserépkályha melege
Cserépkályha, a duruzsoló melegség!
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

 

  • Száraz legyen az a fa! Nem kicsit, nagyon! 
  • A cserépkályha nem kandalló! Nem kell állandóan pótolni a fát!
  • Egyszerre kell berakni a tüzelőt a tűztérbe!
  • Vastagabb hasábok alulra vagy hátra menjenek, a vékonyabbat előre vagy felülre kell rakni!
  • A kemény fa a jó fa. Használjunk tölgyet, bükköt, akácot, esetleg gyertyánt.
  • Ne nyitogassuk az ajtaját ha nem szükséges
  • Az izzó parazsat ne piszkálgassuk!
  • Két begyújtás között várni kell minimum 12 órát!


Egyéb tüzelőanyagok használata a cserépkályhában?

A színes magazint, szórólapokat, műanyag zacskókat, és egyéb műanyag tárgyakat, festett fát, azaz ablakkeretet nem csak hogy nem illik, de tilos elégetni a kályhában! Vannak szénnel működő kályhák, de ezekből már egyre kevesebbet használnak.

Hogy gyújtsunk be szabályosan? 

Tegyünk a tűztérbe hosszába két vastagabb hasáb fát, rájuk keresztbe gyújtóst. A gyújtós tetejére aztán jöhet a többi hasáb egészen addig, míg az ajtó engedi a berakást. Ha meggyulladt a fa, az ajtót – és, ha van a hamuajtót is – résnyire hagyjuk nyitva egészen addig, amíg ég a tűz.

Mikor zárjuk le a cserépkályhát?

A cserépkályhát lezárni csak és kizárólag akkor lehet, ha minden éghető anyag elégett a tűztérben és szétkotorva már nem látunk lángnyelveket felcsapni sehonnan. Ezután viszont kötelező lezárni a cserépkályhát, hogy csak a szobát fűtsük innentől. A túl hamar lezárt cserépkályha teteje megnyílhat, rosszabb esetben sarkai elrepednek, szétrobban, és elönti a korom az egész szobát.

Hogyan ürítsük ki a hamut?

Amennyiben cserépkályhánkban van hamutér, úgy a rostélyon keresztül a hamut juttassuk a hamutérbe. A hamutér úgy van kialakítva, hogy akár egy hétre való begyújtás hamuja is elfér benne. Ne várjuk meg, hogy teljesen megteljen, mert csökken a huzat mértéke és a finom hamut a huzat a kályhába, majd a szabadba juttatja. Ezáltal nem kívánatosan szennyezzük a környezetet.

Hogyan tisztítsuk kívülről?

A cserépkályhát nem szabad vegyszerrel tisztítani. Legjobb a száraz ruha, de ha nagyon makacs szennyeződés került rá, akkor használhatunk nedves ruhát is kihűlt állapotban, de óvatosan bánjunk vele.

És hogyan tisztítsuk belűről?

A cserépkályha használata alatt néha szükséges a belső tisztítása. Van olyan kályha, amelyiket 20 év alatt egyszer sem kellett tisztítani, de akad olyan is, amelyiket 2-3 évente is kell. Ez függ a kályha szerkezetétől, de leginkább a tüzelőanyagtól és a jó vagy rossz fűtési szokásoktól. Amikor már nem megfelelően ég a cserépkályha, megérett a tisztításra, és szerkezetileg át kell nézni. A tisztítás a tisztítódugókon keresztül történik. Általában a legtöbb korom a cserépkályha és a kémény közötti füstcsőben rakódik le. Ilyenkor a kályha tetejét megbontva tudjuk elvégezni a tisztítást.

Persze javasolt, és sosem rossz döntés, ha az első begyújtás előtt szakemberek a segítségét kérjük, hiszen az otthon melege csak jól működő kályhával érhető el, és a szakmai tanácsok megmenthetnek minden kályha tulajdonost a komolyabb problémáktól a tüzelési szezon közepén! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában