Állandó elemek és napi újdonságok

2018.05.15. 10:40

Fesztivál a ligetben – Javában zajlik a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál

A múlt héten kezdődött 19. Kortárs Művészeti Fesztivál központja a Zichy liget, ahol szombatig mindig akad valami látni- és felfedeznivaló.

Bokros Judit

Az óriáshintának nagy sikere volt

Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

A Fő utcai művészzászlók kiállításával megnyílt fesztivál évről évre lehetőséget kínál arra, hogy a közönség helyi vagy meghívott alkotókkal, fellépőkkel ismerkedjen meg, közelebb kerülhessen a művekhez a kiállítások, koncertek, könyvbemutatók során, s kissé rendhagyóbb programokon vehessen részt.

Az események központja ezúttal a Zichy liget, amely a múlt hét végére alakult át fesztiválligetté. Az akkor még nyárias időben sokan voltak kíváncsiak a szabadtéri programokra, lehetőségekre. A legfeltűnőbb látványosság a színes, tetején lovat formázó óriáshinta volt, amelyre korra és nemre való tekintet nélkül bárki felszállhatott egy kis ringatózás kedvéért. Nem sokkal arrébb, egy sátorban kipróbálható volt a camera obscura, Mosberger Róbert fotográfusnak és segítőinek köszönhetően pedig láthattuk, hogyan történik a filmelőhívás, de a Székesfehérvári Művészek Társasága munkáiból, fotóiból álló kiállítást is.

Az óriáshintának nagy sikere volt
Fotós: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

A szabad téren kialakított alkalmi fellépőhelyen szombaton és vasárnap koncertek, fellépések várták a nézőket: nyílt próbát tartott a Székesfehérvári Balett Színház, s a megyei diáknapokon jól szereplő produkciókból is láthattunk válogatást.

A gyerekek egyik kedvence volt a Varga Gábor Farkas land art munkájaként megvalósult, gyeptéglákból álló, labirintusszerű átjáró. Népszerűnek bizonyult a kaleidoszkóp, ahogy a sok apróbb, mégis nagyszerű, játékosan megvalósított ötlet, látványosság is. Újdonság még az esti kertmozi, ez azonban esőben elmarad.

A programok, lehetőségek egy része szombatig kipróbálható, az időjárás ugyan most kissé borongósabb, ám a héten néhány benti rendezvény is szerepel a kortárs kínálatában.

Kortársak a Zichy ligetben

SZÉKESFEHÉRVÁR A Kortárs Művészeti Fesztivál állandó programjai (fő helyszín a Zichy liget): Lepkeház, Most Pavilon fotókiállítás, Szakítás, Land art, Optikai játékok, Kortárs odú, Válogatás a móri Public Art anyagaiból, Kertmozi. Keddi programok, 17 óra: Formák, idomok alumíniumból, bronzból, egy öntőmester szemszögéből – Jakab János öntőmester kiállítása. Megtekinthető: június 5-éig (Köfém Oktatási és Közművelődési Központ). 18.30 óra: A Cabaret Medrano koncertje. 20 óra: Kertmozi: Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból – dokumentumfilm. 21 óra: A Viszkis – magyar akciófilm. Rendező: Antal Nimród, szereplők: Szalay Bence, Mófa Piroska, Schneider Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában