Hatvannégy év

2018.05.03. 07:20

Újra eljátszották Arany János bajuszát Ráckeresztúron

Hatvannégy év után újra előadták A bajuszt Ráckeresztúron. Az előszállási színjátszó kör lépett színpadra, a darabot Gajdó András nyugdíjas pedagógus rendezte, aki 1954-ben diákként a főszerepet játszotta.

Gajdó Ágnes

Előtérben, akik 64 éve szerepeltek a darabban: Szabó Margit, Herkli Magdolna, Horváth Mária, Gajdó András, és Szőcs Mária – a háttérben a jelenlegi szereplők

Fotó: Gajdó Ágnes

Arany János A bajusz című verséből írt színdarabot 1954ben a ráckeresztúri diákok kedvelt tanítója, Paksy Sándorné Kárász Erzsébet rendezésében mutatták be. Baba néni Szűcs György szerepét az akkor nyolcadik osztályos Gajdó Andrásra osztotta. A

bemutatón sajnos nem készültek fényképek, de néhányan még emlékeznek az akkori előadásra, amit a Király-féle moziban tartottak.

Ötször vagy hatszor mutatták be a darabot, melyben szerepelt egy kutya és egy kakas is (utóbbi sajnos nem sokáig bírta a megpróbáltatásokat). Hatvannégy esztendő elteltével újra színre került A bajusz Ráckeresztúron. Az előszállási színjátszók kitettek magukért, s a közönség lelkesen fogadta a poénokkal teleszőtt bohózatot. Háziállat ugyan nem szaladgált a játszók között, de gumicsirke csak került a kondérba.

Előtérben, akik 64 éve szerepeltek a darabban: Szabó Margit, Herkli Magdolna, Horváth Mária, Gajdó András, és Szőcs Mária – a háttérben a jelenlegi szereplők
Fotós: Gajdó Ágnes

A rendező, Gajdó András szülőfalujába hazatérve a társulatot és a vendéglátókat egyaránt meglepte. Hajdani darabbeli partnerét, Szőcs Máriát felkérte, öltözzön jelmezbe, s csatlakozzon a fináléban a szereplőkhöz. Meglepetésből nem volt hiány: az egykori szereplők közül megjelent Horváth Mária, Herkli Magdolna, Szabó Margit is, s közösen felelevenítettek néhány régi emléket. Csattanóként pedig az előadás napján születésnapját ünneplő Ősi Györgynét köszöntötték, aki három évvel ezelőtt az előszállási színjátszó körmegalakulásának ötletét fölvetette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában