Messziről jött ember!

2018.06.02. 09:30

Deák Péter Fülöp Gyulát hívta vendégnek

Fülöp Gyula régész messziről jött, bárhogyan is tagadnánk. Betegséggel küzdött sokáig, de most már köszöni, jól van. Az Isten sokáig éltesse! Messziről jött, közvetve is. Egyenesen az avaroktól...

V. Varga József

Deák Péter fényképész Fülöp Gyula régészt hívta vendégségbe kiállításának záró eseményére

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Deák Péter fényképész kiállítászárójára voltunk hivatalosak a Szabadművelődés Házába. A vibráló tablók, a megkapó és egyedi mozaikok a koronázóvárost idézik és a székesfehérvári embereket. Még a megnyitón Ujházi Péter festőművész úgy fogalmazott: a beszélő városképek arra ösztönöznek bennünket, hogy mindig nyitott szemmel járjunk, és nézzünk körül.

„Jó napot kívánok! Szeretném Önt, Magát lefényképezni. Ez volt az alap.” Deák Péter úgy mondja: változatos hangulatú „mosolyfényképész” viszonyok balgaságával kereste a fehérvári utcákon, tereken az Embert.

A kiállítás finisszázson aztán bejelentette: ő bizony le nem szedi a tablókat. Ugyanis felajánlotta azokat a Szabadművelődés Házának. Kiss Dorottya igazgatóval meg is beszélték, árverést tartanak, de a részleteket még ki kell dolgozni. Egy szóbeli megállapodás is körvonalazódni látszott, melynek nyúlványai valamilyen módon a Csónakázó-tó szigetén álló több mint nyolc méter magas, vörösréz, bronz, acél, krómacél, üveg, elektromos és hidraulikus Deák Dénes-szökőkutat is érintik. A kinetikus „téráztató” Haraszty István mobilszobrász alkotása.

Deák Péter fényképész Fülöp Gyula régészt hívta vendégségbe kiállításának záró eseményére
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Nem szeretnék hülyén meghalni! – utalt vissza Deák Péter a kiállítászáró meghívójának gondolataira. – Féltettem Fülöp Gyulát! Féltem, hogy nem tudom megkérdezni arról, amit csak tőle lehet. Tudásával segített két filmem készítésénél: az Avarok címűt levetítjük... Sok minden érdekel. Elsőként az, hogy ő hogy van.

Az esten aztán szóba került Székesfehérvár, a kultúra, a városkép, a kettős honfoglalás, magyarságunk eredete. A történelemírás, avagy a történelemhamisítás kérdésköre. A felszínt kapargattuk, amikor felvetődött az az elmélet, miszerint lehet, hogy a magyarok amellett, hogy a hunok leszármazottai, a tatárok génjeinek összetevőit is hordozzák. A kutatás annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy nyelvünket valójában a Kárpát-medencében előttünk élő avarok beszélték...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában