a magyar festészet napja

2018.10.18. 11:30

Alkotásaikkal mutatnak példát a Tópartiban kiállító művészek

Október 18-án van a magyar festészet napja. Ilyenkor kissé jobban ráirányul a figyelem a művészekre, a festőkre. Egy nemrég megnyílt fehérvári kiállításon például ifjú festőművész munkái is láthatók, két másik társával együtt.

Bokros Judit

A festőnők szeretik a vásznat – vallja alkotásával Könyv Kata

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A mai Lukács névnap kapcsán érdemes megemlíteni: Szent Lukács a hagyomány szerint a festők védőszentje, így október 18-án tartják a magyar festészet napját. Létezik egy honlap is, amely összefogja azon eseményeket, amelyek országszerte ebből az apropóból történnek. Hiszen a cél az, hogy e napon jobban ráirányuljon a figyelem a festészetre, annak ősi mivoltára, jelentőségére és arra, hogy van jó magyar, kortárs festészet. Utóbbi tényt a megyénkhez kötődő alkotók is számtalanszor bizonyították már.

Viktória és a két Kata, a Tóparti új tanárai

A minap a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban nyílt egy kiállítás, amelynek egyik szereplője egy festőművész. A Frissen című tárlaton három olyan új tanár kolléga állít ki, akik alkotó emberek is. Könyv Kata festőművész, Gáspár Viktória textiltervező, Revák Katalin pedig keramikus. Mindannyian idén szeptembertől tanítanak szakmai tárgyakat az iskola művészeti szakos tanulóinak. Ketten innen repültek ki annak idején érettségivel, Könyv Kata azonban máshová, Pécsre járt középiskolába. Reklámgrafikát tanult, majd a Képzőművészeti Egyetem festő és vizuális nevelőtanár szakát, ezután pedig a pécsi egyetem doktori iskoláját végezte el.

A kiállításon remek, látványos festményekkel szerepel, amelyek rendhagyóan ábrázolnak hétköznapi témákat.

Hivatása szeretetére jól utal A festőnők szeretik a vásznat című kép.

A festőnők szeretik a vásznat – vallja alkotásával Könyv Kata
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kata elmesélte: szinte sorsszerűen érte a megkeresés az iskolából. Szívesen vállalta a feladatot, egy művész barátnője értesítése után. Jelenleg rajzot tanít gimnazistáknak és művészetiseknek, egyelőre félállásban, ami azért jó, mert marad ideje a szabad alkotásra. Ráadásul disszertációt is ír. Alkotóként erősen foglalkoztatja a létezés többrétegűsége, ennek vizuális leképezhetősége. A humánum, az erkölcsiség ábrázolására törekszik, de a profán és a szakrális közötti kapcsolatot is szereti megjeleníteni. Gyakran játszik ellentétekkel mind gondolati, mind vizuális szempontból. Témaválasztás tekintetében alapvetően a groteszkre irányul a figyelme. A rajzoktatásban a művészetis osztályoknál elsődleges feladatának tartja, hogy úgymond a kollégái keze alá dolgozzon. Tehát, jól megtanítsa a diákoknak az alapokat, mert az minden szakmához szükséges. A rajzolás sokkal egzaktabb tudás, mint a festészet, amely szabadabban értelmezhető.

Revák Katalinnak többször volt már kiállítása Fehérváron. Ő a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) tanult, majd keramikusként Pécsett végzett tanár szakon. Ezután egy budapesti iskolában tanított egy évig művészettörténetet és néprajzot. Augusztusban azonban felkérést kapott a Tópartiból, s azonnal igent mondott a felkínált tanári állásra. Nagyon örült a lehetőségnek, amelynek révén visszatérhetett az egykori alma materbe. A bemutatkozó kiállítás ötletét is örömmel fogadta, mert így a diákok láthatják, mivel foglalkozik. A kiállított tárgyakat igyekezett úgy összeválogatni, hogy minél több anyag és technika – például betonplasztika, máz alatti kobalt festék – szerepeljen, ami inspirálhatja a fiatalokat. Ezeket igyekszik a tanórákon is alkalmazni. Témában a jellegzetes állatplasztikák mellett döntött, mert úgy érezte: iskolában, gyerekek között ezeknek igazán van helyük.

Revák Katalin helyes állatfiguráit állította ki
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gáspár Viktória szintén a MOMÉ-n szerzett diplomát, textiltervezőként. Az elmúlt években az IKEA-ban dolgozott lakberendezőként, ám már jó ideje megérett benne a szándék a váltásra, s a tanítás is érdekelte. Így jól jött a nyári felkérés a Tópartiból, egyik volt tanára révén. Előző munkájából nagyon sokat tanult, e tapasztalatokat is be tudja már építeni művészetébe és tanítási módszerébe. A gyerekek inspirálják, jelenleg is tanul, óvodapedagógiát. A kiállításon képszerű anyagkísérleteit mutatja be, mert az anyagok megismerését, megismertetését igen fontosnak tartja. Könnyű, századelőt idéző női ruhák is láthatók azonban tőle.

Gáspár Viktória lenge textilekkel is készült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tárlat október 25-ig tekinthető meg az iskola aulájában, hétköznap 8 és 16 óra között.

A festészet napja alkalmából csütörtökön 18 órakor kiállítás nyílik a fehérvári Nyitrai úti Közösségi Házban, ahol Bárány Terézia képzőművész mutatja be munkáit, illetve Ballagó Imre festőművészre emlékeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában