Népes és színházszerű összjáték

2019.05.20. 18:30

Kortársunk Csoóri Sándor – Szuperrendhagyó bemutatót adtak elő a Zichy ligetben

Novák Péter – színész, műsorvezető, saját szavajárása szerint kultúrmunkás – kiáll a színpadra, elkezdi mondani, gyorsan elnyel egy káromkodást, aztán leszúrja a szervezőket, hogy miért van egy láda a színpad közepén!

Majer Tamás

Néptánc Csoóri Sándor Csillagkapu című könyvének rendhagyó könyvbemutatóján Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Így kezdődött a fehérvári Majoros Róberttel megerősített felvidéki Parapács zenekar, a debreceni Kispendely Énekegyüttes és az Alba Regia AMI Pulutyka csoportjának Csillagkapu című közös műsora szombat délután a Zichy ligetben, azazhogy a Kortárs Ligetben. Az előadás a 20. Kortárs Művészeti Fesztivál része volt. No, mi van azzal a ládával?

Néptánc Csoóri Sándor Csillagkapu című könyvének rendhagyó könyvbemutatóján Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A színpadon direkt hagyták ott a hatalmas, minden jóval teli ládát a szervezők. Novák Péter kirohanása is csak játék volt, kimódolt. Mi volt benne? Színes ejtőernyő, esernyő, csizma, kolomp és egy könyv. Óriási lelkesedéssel mutatta fel a könyvet a játékmestert alakító Novák Péter, s mindjárt olvasni is kezdett belőle. Ekkorra válhatott a liget nézőterét jócskán megtöltő közönség számára végképp világossá, hogy a Csillagkapu nevet viselő népzenés, néptáncos rendezvény Csoóri Sándor Csillagkapu című könyvének szuperrendhagyó bemutatója. Tavaly jelent meg a gyermekverseket tartalmazó kötet a Sebő Együttes CD-mellékletével.

Novák (aki szavalt és felolvasott a kötetből) irányítása mellett a táncosok megelevenítettek jó egynéhány szép magyar népszokást, népi játékot. Volt a színpadon lakodalom, dínom-dánom, szüreti mulatság, regölés, kiváló Csoóri Sándor-rímek („Ez a fiú sárpilisi, / születése áprilisi”). A tapsrend után rögtönzött táncházra hívogattak a játszók

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában