Szebb, tágasabb, világosabb

2020.06.05. 14:00

Méltó helyet kapott a Floriana Könyvtár, ahol alig várják már a nyitást

Az újonnan épült Floriana Könyvtár és Közösségi Tér átadása február 1-jén volt, a könyvtár három nappal később nyitotta meg kapuit az olvasók előtt. Sokáig azonban nem élvezhették, március közepén a vírushelyzet ­miatt be is zárták. Ám most megismerkedhetnek az új könyvtárral!

Borsányi Bea

Szekeresné Horváth Zsuzsanna könyvtárvezető

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szebb, világosabb, tágasabb, mindent egybevetve sokkal jobb körülmények közé költözhetett a Floriana Könyvtár, amely tavaly decemberben zárt be a régi helyen. Az újat Szekeresné Horváth Zsuzsannával, a könyvtár vezetőjével jártuk körbe.

– A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 70-féle folyóirat jár nekünk – mutat egy polcra mindjárt a bejárattól balra. – Itt végre van elég helyünk arra, hogy láthatóan is kitegyük egy jó részüket. A régi könyvtárban csak élére állítva tudtuk őket beszuszakolni egy szekrénybe és mivel nem látták, jóval kevesebbet forgatták őket – mondta Szekeresné. A folyóiratok melletti nagy asztaloknál két számítógépes munkaállomást létesítettek, teljesen új gépekkel, de van hely arra is, hogy saját laptopján dolgozzon a betérő. Az internetelérés wifin és kábelen keresztül is biztosított. Az egy légterű könyvtár könyvespolcai nem egyenes vonalban, egymás mellett futnak, úgy rendezték őket, hogy térelválasztóként is funkcionáljanak. A polcokon több helyen is „lyukakat” látok.

A Csákvárról szóló hírek külön helyet kaptak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A látvány csalóka, nincs annyi szabad helyünk, mint gondolná az ember. Meglehetősen sok könyvünk kint van még az olvasóknál, hiszen először a decemberi záráskor vettek ki hatalmas mennyiségű könyvet, hogy legyen elég olvasnivaló, aztán az újranyitást követően is megrohamoztak minket. Ha mindent visszahoznak, az üres helyek nagy része eltűnik. Szeretnénk aztán a következő 2-3 évben új könyveket is vásárolni, azoknak is szükség van helyre – árulta el a könyvtárvezető. A költözés arra is jó volt, hogy selejtezzék a könyvállományt, a feleslegessé vált könyveket pedig szeretnék közkinccsé tenni.

Nincs azonban arra vonatkozó információ, hogy a veszélyhelyzet visszavonását követően mikor nyithatnak újra a könyvtárak. Ám a kényszerszünet nem telik munka nélkül, látogatásunkkor éppen a könyvek portalanítását végezték, de ahogy megtudtuk, van még bőven elvégzendő egyéb háttérmunka is.

Az új helyen a gyereksarok is jóval tágasabb. A könyvtár ezen részét színes kisasztalok, székek, babzsák fotelek, alacsony tárlók, puha, mintás szőnyegek teszik otthonossá. Egy sarokban játékok. Ebbe a részbe várják az óvodás- és iskoláscsoportokat, akiknek igény szerint különböző foglalkozásokat is szerveznek a könyvtárhasználati órákon túl.

Szekeresné Horváth Zsuzsanna könyvtárvezető
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A tágasabb hely azt is jelenti, hogy rendezvényeinket is kényelmesen tarthatjuk meg, de ha sikerül olyan népszerű vendéget hívni, akire sokan kíváncsiak, használhatjuk a Láng-házat vagy a színháztermet is – tette hozzá Szekeresné, aki megmutatta azt a falat is, amelyre a Fejér Megyei Hírlap aktuális, csákvári vonatkozású cikkei kerülnek fel. A könyvtár ezeket aztán a helytörténeti gyűjteményében őrzi tovább. Praktikus ez a faliújság akkor is, ha valakinek nincs ideje végigböngészni az egész újságot, viszont szívesen olvas helyi vonatkozású híreket. A szomszédos faliújságra az olvasók által írt könyvajánlók kerültek.

Bizonyára sokan tudják, hogy a könyvtár minden évben ír ki pályázatot és jutalmazza is azokat, akik a legtöbb és legjobb könyvajánlót írják. Ami pedig a programokat illeti, a meglévőket természetesen megtartják, ám mellettük új programokkal is készülnek. Többek között olyanokkal, amelyek összehozzák a családokat és azok különböző generációit. Terveznek például családi vetélkedőket, de szeretnék pótolni a tavasszal elmaradt programok egy részét is az ősszel. Szekeresné addig is bízik benne, hogy június elejétől legalább a kölcsönzés újraindulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában