A dallamok mestere

2020.06.07. 11:30

Neves hazai és külföldi előadóknak ír zenét a fehérvári Kovács Norbert, azaz SMiTHMUSiX

A 31 éves fiatalember közreműködésével készült dalok össznézettsége már 200 millió felett jár.

Elekes Gergő

Igazi éjjeli bagoly, gyakran hajnalig a stúdióban dolgozik

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Kék ledfényekkel megvilágított stúdió, óriási kijelzőn egy félkész zene projektje, a monitor mögött pedig hatalmas népszerűségű dalok szerzője, a mindig szerény Kovács Norbert. Ez a kép fogadott, amint beléptem a Mártírok útján található „boszorkánykonyhába”, melyet Norbi Mounier Stephane (Stephco) és Körmendi Roland társaságában tart fent. De ki is ez a fiatalember? Hogy lehet az, hogy ekkora sikere van, mégis alig hallja az átlagember a nevét?

– Zenei producerként megvan a lehetőségem arra, hogy úgy el tudjak menni a moziba, hogy közben nem vesznek körbe tömegek. Ezt egy előadóművész már nem biztos, hogy megteheti – mesélte apró mosollyal az arcán a művész.

A kezdetek

Mindig szerette a zenét, ám 12 éves korában az egész egy új lendületet vett, amikor kapott egy gitárt a nagybátyjától. Édesapja megtanította neki az alap akkordokat, ezt követően pedig autodidakta módon tanulta meg a zenélés fortélyait. Mint mindenki, kezdetben Norbi is az ismert slágereket sajátította el, ám nem sokkal később már önálló melódiák kezdtek kialakulni a fejében.

– A zenekészítés rögtön bennem volt. Amint megvoltak a dallamok, elkezdtem dúdolni rájuk, és nagyjából fél év után meg is írtam az első saját számom, melyhez szöveget is írtam. A nagypapám is zenész volt, ő cimbalmon és hegedűn játszott, így vélhetően tőle örököltem a muzsikálást.

Sport kontra művészet: a nehéz döntés

A zene mellett óriási dolog volt életében a sport, fiatalként a Dávid Kornél Akadémia csapatában is játszott. Miután az Akadémiából kikerült, streetballozni kezdett, itt figyelt fel rá egy akrobatikus zsákoló csapat, a Face Team, akikkel 2004-től kezdve hét éven keresztül körbeutazta a világot, még a népszerű Britain's Got Talent című tehetségkutatóban is felléptek. Egyik csapattársa egy rapper volt, ő mutatta meg neki a stúdiózást, a hangmérnöki szakmát. Az internet segítségével próbálta elsajátítani a szakma minden trükkjét, 2009 környékén elkészült első, kezdetleges dala, melyet számítógép segítségével írt.

A legjobb akartam lenni! Vélhetően a sportolói múltam miatt ez az érzés folyamatosan bennem volt, végig ez motivált.

Egy nap azonban súlyos döntést kellett meghoznia, a maximalizmusa ugyanis nem engedte, hogy ugyanúgy összpontosítson a sportra is és a zenére is. Egyik a másik rovására ment, Norbi pedig egy kockázatos lépést hozott: abbahagyta a sportot és életét a zenének szentelte.

A zene mellett a sport töltötte ki élete jelentős részét
Fotó: Weiner Nagy Attila

2004-ben egy barátja mutatta be a fehérvári zenésznek, Mounier Stephane „Stephco-nak”, aki rögtön felismerte a Norbiban rejlő tehetséget. Mindkettejükben érlelődött a vágy egy saját stúdió alapítására, a gondolatokat pedig tettek követték, létrejött a Kinxstudio a Stephane vezette Kinxtown klubban. A két zenész mondhatni összedobta, amijük volt, Norbi pedig Smith előadóként vágott bele a saját dalok készítésébe. Ekkor ismerkedett meg Körmendi Rolanddal, akivel hamar egy hullámhosszra kerültek, a stúdiót pedig azóta ők hárman vezetik.

Mindenből a maximumot

Kovács saját dalainak előadójaként számos szakmabelit megismert, az első sikerek is jöttek, Hiába fáj című dala jelenleg 8 milliós elérésnél jár a legnézettebb videómegosztó portálon. Zeneszerzőként, producerként is egyre többen keresték meg, és a fehérvári fiatalember ebben a feladatkörben is egyre jobbá vált.

Egy ideig előadóművészként is tevékenykedett
Fotó: Kovács Norbert

Körmendi Roland révén (aki Hollandiában született és tökéletesen beszél angolul) külföldi lehetőségeket is célba vettek, rengeteg előadóval, filmes emberekkel, kiadókkal tárgyaltak. Magyarországról olyanokhoz sikerült eljutniuk, akikhez szinte lehetetlen. A nagy átütést a Clinton Sparks-szal való együttműködésük hozta, aki korábban rádiós műsorvezető volt, jelenleg producer, lemezlovas.

Mindeközben a magyar előadók is sorra találták meg Norbit, akinek ismét egy súlyos döntést kellett meghoznia.

– Úgy döntöttem, abbahagyom az előadói vonulatot, és csakis producerként tevékenykedem, SMiTHMUSiX néven. Nem voltam egoista, egy előadónak pedig valahol szüksége van erre. Nem akartam soha híres lenni, csak a zene szeretetéért éltem. A legjobb dalaim mindig akkor születtek, ha a bennem lévő érzéseket adtam ki.

Innentől pedig nem volt megállás, Kis Grófo, Pamkutya, Rico x Miss Mood, BSW egymásnak adták a kilincset a stúdióban, sőt, a jövőben Snoop Dogg is az együttműködők közt lesz. Mi a siker oka?

A zenélés során mindig arra törekszem, hogy a maximumot hozzam ki magamból is, és az előadóból is. Mindig is csapatjátékos voltam köszönhetően a sportos múltamnak, ez pedig a zenében is előny

- véli Kovács.

Rengeteg műfajban alkot, került már ki a kezei alól elektronikus, hip hop, rock, latin, popzene is, mind magas minőségben. Egy zeneszerző életében meglehetősen ritka, hogy ennyire jól tudjon működni minden műfajban, Norbinak azonban sikerült, sőt, próbálja is ötvözni a zsánereket és a megszokottól eltérő hangokat kidolgozni. Szívéhez legközelebb egyébként az érzelmekkel töltött Rhythm and Blues, közismertebb nevén R'n'B és a melodikus zenék állnak, de szívesen írna filmzenét is.

Készülőben egy újabb muzsika
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Amikor arról kérdezem, hogy mely munkájára a legbüszkébb, heves fejvakargatás a válasz.

– Több is van, nehéz választani. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a dalok, melyekhez közöm van, már nagyjából 200 milliós nézettséggel bírnak. Amire talán a legbüszkébb vagyok az Rico és Miss Mood Vihar, Pamkutya Aranybula, BSW – YAAY című dalai, valamint Kis Grófo nótái. Utóbbi esetében például tőlem származik a bulibáró, mulatási kifejezés és a dalszöveg szinte egésze.. De mondhatnám a külföldi produkciókat is.

Ennyi nagy név után felmerül a kérdés, hogy volna-e olyan előadó, akivel még nem dolgozott együtt, de nagyon szívesen benne lenne a közös munkában.

– The Weeknddel remek lenne dolgozni, de Justin Biebernek is szívesen írnék dalt. Mindig álmodozó voltam, sosem elégedtem meg azzal, amim van, mindig nagyobb céljaim voltak, szeretném elérni az álmomat, hogy egy mai trendi amerikai előadónak írhassak dalt.

Modern, menő dalok gyerekeknek

Valljuk be őszintén, napjainkban az 5-12 éves gyerekek a kontrollálatlan internethasználat során rengeteg olyan dalba, videóba futhatnak bele, ahol a tömény káromkodáson és a szexizmuson van a fókusz. Norbi és Körmendi Roland ezt felismervén úgy döntöttek, itt az ideje annak, hogy nagyon modern, vagány, de valahol oktatási célokkal bíró dalokat készítsenek, kifejezetten a kicsiket megcélozva. Egy hónapon belül debütálni is fog az első dal, melyhez klip is készült. Jelenleg ezen van a stúdió életében a fő hangsúly, egy következő lépcsőfokként tekintenek rá a fiúk.

Igazi éjjeli bagoly, gyakran hajnalig a stúdióban dolgozik
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Kovács Norbert üzenete a feltörekvő tehetségeknek

Soha ne az irányítson senkit, hogy sikeres legyen, sok pénze legyen, híres legyen, hanem szeressék azt, amit csinálnak. Szeressék a zenét, az a legfontosabb, az egy óriási motiváció. A technikai feltételek adottak gyakorlatilag bárki előtt, ma már egy laptopon is lehet világslágert írni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában