Életre kelt folyóirat

2020.10.07. 07:15

A pandémia nem szabhat határt az irodalomnak

Rendhagyó keretek között kezdődött és zajlik a huszonegyedik alkalommal megrendezett Határon Túli Magyar Irodalom Napjai rendezvénysorozat, melynek idén az Öreghegyi Közösségi Ház ad otthont.

Héjj Vivien

Arató Antal visszaemlékezésében Szakolczay Lajos munkásságát méltatta

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nagy fájdalmunk, hogy a kialakult helyzet miatt a külhoni magyar írótársaink nem tudnak jelen lenni, de nem szerettük volna, hogy ez a huszonegy éve tartó folyamat megszakadjon. Azt a megoldást találtuk ki, hogy élő, folyóiratszerű felolvasóestet tartunk azoknak az írásaiból, akik most nem lehetnek jelen ezen az eseményen – mondta kérdésünkre Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

Az országhatár túloldalán élők örömmel, megértéssel és hittel álltak a nem mindennapi helyzethez. Beküldött írásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy az immár több mint két évtizedes hagyomány a pandémia évében se szakadjon meg. Összesen 14 alkotás érkezett a keddi eseményre, melyeket a Vörösmarty Társaság tagjai olvastak fel. A tematika rendkívül színes és változatos volt.

Arató Antal visszaemlékezésében Szakolczay Lajos munkásságát méltatta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény kezdetén Arató Antal, a Vörösmarty Társaság örökös címzetes elnöke visszaemlékezésében Szakolczay Lajos munkásságát méltatta. Mint elmondta, az író tanulmányait egyedülállóvá teszi a tájékozottság és a tárgyismeret. Az elmúlt esztendők rendezvényeiről Vakler Lajos újságíró tartott vetített képes előadást. Végezetül az öreghegyi Mária-szobornál az esemény résztvevői gyertyagyújtással emlékeztek az aradi vértanúkra.

Az események ma délután négy órától folytatódnak, minden érdeklődőt szeretettel várnak az Öreghegyi Közösségi Házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában