Frissen Fejérből

2021.03.27. 08:00

Japán zenész sikere – Első helyezett lett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művésze

Az online megrendezett „Wiener Klassiker” versenyen ért el sikert az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művésze.

Bokros Judit, FMH

Chikara Sugano fuvolaművész korábbi versenyeken is szerzett első helyet

Fotó: György Attila

Sorra remekelnek a fehérvári zenekar művészei az elmúlt időszakban. Most, hogy nincsenek élő koncertek és személyes jelenléten alapuló versenyek, egyre több online megmérettetés zajlik.

Ilyenen lett nemrég első helyezett Dobi János Mátyás harsonás, aki egy új-zélandi versengésen indult. Azóta is voltak azonban sikerei, akárcsak a nemrég Junior Prima díjjal jutalmazott Sztranyák Dávidnak, aki basszusharsonán játszik. Legutóbb például a márciusi PaMus Flow nemzetközi zenei versenyen nyertek első díjat más-más kategóriában.

Ezúttal viszont újabb zeneművész sikeréről számolt be a zenekar: a fúvósok közül a fuvolás Chikara Sugano ért el első helyezést az idén szintén rendhagyó módon, online megrendezett III. „Wiener Klassiker” Danubia Talents nemzetközi zenei versenyen, méghozzá a „fúvós szólista” kategóriában.

Chikara Sugano fuvolaművész korábbi versenyeken is szerzett első helyet
Fotó: György Attila

A zenekar be is mutatja röviden a fuvolistát: Chikara Sugano 1989-ben született Sizuokában, Japánban, és 15 évesen kezdett fuvolázni. A kavaszaki Senzoku Gakuen Zenei Főiskolán és a Zürichi Művészeti Egyetemen tanult, mesterei Kyoko Ueda, Maria Goldschmidt, Sabine Poyé Morél, Jun Sugawara és Haika Lübc­ke voltak.

Már nyert első díjakat a sizuokai fuvolaversenyen, a párizsi „Les Clé d’Or 2015” versenyen, a szlovén nemzetközi zenei versenyen, valamint az olaszországi trevisói nemzetközi zenei versenyen.

Szólistaként számos rangos zenekarban játszott: többek között a Sizuokai Szimfonikus Zenekarban, a zürichi opera zenekarában és a Berni Szimfonikus Zenekarban, de muzsikált az argoviai filharmonikusokkal, a lengyel filharmonikusokkal, a prágai királyi filharmonikusokkal és a müncheni szimfonikusokkal is.

Chikara Sugano 2019 szeptembere óta az Alba Regia Szimfonikus Zenekar első fuvolása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában