Az elcsángált székelyek ajándékai

2021.12.02. 08:00

A fehérvári adventi kisbusz Pusztinába érkezett

Egy éve a világjárvány megakadályozta a már szokásosnak mondható adományozást, éppen ezért idén kicsit aggódtak a szervezők, hogy vajon visszatér-e az adakozási vágy. Kellemesen csalódott mindenki!

Nagy Zoltán Péter

Éppen egy tucat éve annak, hogy az első karácsonyi ajándékok megérkeztek Székesfehérvárról Pusztinába. Az adományokat elsősorban a ciszterci gimnázium tanulói és szüleik állították össze és csomagolták be adventi gondoskodással. De a jótékony ajándékozásból nem maradtak ki a református iskola, Hétvezér iskola és a pákozdi Nemeskócsag iskola diákjai sem. Így volt ebben az esztendőben is, amikor a Székesfehérvári Városgondnokság támogatásával tegnap este Pusztinába érkeztek a karácsonyi meglepetések.

Forrás: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Csak a ciszteres diákok jóvoltából több mint négyszáz csomag kért helyet a Székesfehérvári Városgondnokság kisbuszába, aztán már fejtörést okoztak az elrendezések közben a református iskola, Hétvezér iskola és a pákozdi Nemeskócsag iskola ajándékai is, amit a Baptista Szeretetszolgálat fejelt meg egészségügyi csomaggal, arcmaszkokkal, fertőtlenítőkkel. 

A csángó asszonyok szerda este a Pusztinai Magyar Háznál ötszáz ajándékcsomagot rejtettek el a régi szokásoktól eltérően egy lakrésznek kialakított szobában. Így a csángó gyerekek nem nézegetik a dobozokat a tanteremben. A Fe­jér Megyei Hírlapnak Nyisztor Ilona, a Pusztinai Magyar Ház vezetője és alapítója elmondta, hogy advent végén, a közös karácsonyi ünnepségen kapják meg a csángó gyermekek az ajándékokat, s most úgy tudják, hogy nem jött szállítmány. 

Egy pár asszony s egy gyermek rejtette el az ajándékokat, de idén a meglepetések között szerepelt a Baptista Szeretetszolgálat egészségvédelmet erősítő ajándékcsomagja, amelyben arcmaszkok és kéztisztítók, fertőtlenítők is voltak Forrás: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

De kik is ezek a csángók? Mária Terézia királynő személyes parancsa volt, hogy a székelység álljon be Bukov (Adolf Buccow) moldvai származású Habsburg-tábornok csapataiba, de a székelyek nem engedelmeskedtek az osztráknak. Ezért Bukov katonái kihajtották az embereket, gyermekeket, öregeket, asszonyokat a fagyos télbe. Látva, hogy a telet sokan nem élik túl, a székelyek Madéfalvára menekültek. 

1764. január 7-én, vízkereszt utáni nap hajnalán Mária Terézia gyönyörűségére ágyúkkal lőtték Madéfalvát, s a védtelenül menekülőket kardokkal kaszabolták le. Több száz székely, gyermek és asszony veszett oda a vérengzésben. A székelység egy része ekkor menekült túl a Kárpátokon, s talált helyet Moldvában. Így alapították Pusztinát is az elcsángált székelyek. A román tengerben élő csángók őrzik az archaikus magyar nyelvet, amiből ízelítőt kaphatnak azok, akik a december 3-i adventi jótékonysági estre elmennek a Szent István Művelődési Házba, ugyanis a városgondnokság kisbusza nem üresen, hanem hat csángó asszonnyal érkezik Székes­fehérvárra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában