A magyar történelem egyik legjelentősebb középkori csatája

2023.05.04. 18:39

Életre kelt történelem - a Muhi csata

A muhi csata címmel tartott ismeretterjesztő előadást Töll László ezredes, fegyver- és hadtörténész május 3-án az SZKKK Fürdősori épületében.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt a történelem órákból megtudhattuk a muhi csata 1241. április 11-12-re tehető, és a magyar történelem egyik legjelentősebb középkori csatája volt, mely során a mongolok megsemmisítő vereséget mértek a magyarokra. 

Előadásában az ezredes új nézőpontból közelítette meg a muhi csatát. Érdekességeket és hátborzongató részleteket árult el a Mongol Birodalomról és annak első nagykánjáról, Dzsingisz kánról. Parazitabirodalomként hivatkozott rájuk, mert az elfoglalt területeken többnyire népirtást hajtottak végre és csak azt hagyták életben, akik termelő munkát, számukra hasznos tevékenységet tudtak végezni. Beszélt a hadi technikájukról, harci ruházatukról és felszerelésükről, valamint arra is kitért, hogy a Mongol Birodalom uralkodóját a világ uralomra szánták, így a katonák is e célnak szentelték az életüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában