"Tiszteletünk, Tanár Úr!"

2023.05.23. 07:00

Emlékezni és emlékeztetni – Román Károly-emlékestet tartott a Vörösmarty Társaság

Egykori tanítványok, rokonok, barátok és irodalomkedvelők részvételével tartott Román Károly-emlékestet a Vörösmarty Társaság. Az eseményen első ízben adták át a a kiváló pedagógusról elnevezett elismerést.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Csordultig telt a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai terme hétfőn délután: a Vasvári Pál Gimnázium egykori pedagógusa előtt tisztelegve szervezett emlékestet az irodalmi közösség. A résztvevőket Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

– Román Károlyról az első emlékeim középiskolás éveimből származnak, tanárok által tanár úrról mondott mondatok, pozitív minősítések által jutottak el hozzám. Szerintem minden hivatásnál igaz az, hogy amikor az adott hivatás gyakorlói dicsérnek és nagyrabecsülésükkel kitüntetnek egy adott szakmán belül dolgozó embert, annál nincs is nagyobb dicséret. Tanár úrra tanárként is csupa nagybetűvel emlékezhetünk. – fogalmazott Cser-Palkovics András, aki egyúttal üdvözölte a Vörösmarty Társaság azon kezdeményezését, mellyel emlékezik és emlékeztet a kiemelkedő pedagógus, az irodalomtörténész életére, munkásságára.

Az esten első alkalommal adta át a társaság a Román Károly-díjat, melyet Sebők Melinda irodalomtörténész, egyetemi tanár vehetett át. Az eseményen Román Károly életét, munkásságát és irodalmi hatását felidézve előadást tartott P. Maklári Éva költő, író, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke és Sebők Melinda irodalomtörténész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában