Páratlan kincsek kerülnek ismét a Rendház épületébe

2023.06.23. 20:00

Izgalmas Munkácsy-kiállítás és hadtörténeti tárlat is érkezik Fehérvárra!

Két reprezentatív kiállítás megnyitásáról számoltak be péntek délután a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében: megnyílik a Hadtörténeti Múzeum időszaki kiállítása és 15 év után újra Fehérvárra érkezik a Munkácsy-kiállítás.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hadi múltunk kincsestára címmel augusztus 15-től a Rendház épületébe költözik a fővárosi Hadtörténeti Múzeum kincseinek egy része. Erről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, valamint Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka beszélt a Rendháznak abban a földszinti szárnyában, melynek termei helyt adnak a kiállításnak. A készülő kiállítás minden részletét nem szerették volna elárulni, hogy meglepetés is maradjon a látogatók előtt, de annyi kiderült, hogy a fővárosi gyűjtemény 150 értékes műtárgya kerül egy időre a Szent István Király Múzeumba. A válogatott kiállítási anyag kiemelt jelentőségű ereklyéi az elmúlt időszakban rendkívül ritkán vagy egyáltalán nem kerültek a látogatók elé. Ezeket a ritkaságokat december 3-ig lehet majd megtekinteni.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A földszinten kap helyet egy másik kiállítás is, amely a magyarországi katonazenekarok történetébe enged bepillantást.

A másik nagyszabású kiállítás az előzetes tervek szerint szeptember 15-én nyílik meg a Rendház első emeleti kiállítótereiben Munkácsy Székesfehérváron címmel. A Munkácsy-kiállítás részleteiről Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke beszélt a második emeleten, ahová a több mint 100 Munkácsy-alkotás kerül majd. Pákh Imre amerikai műgyűjtő 1994-ben létrehozott Munkácsy kollekcióját először 17 éve láthatta a hazai közönség, akkor 427 ezren nézték meg. A gyűjtemény később „útra kelt” az országban, hogy még többeknek legyen lehetőségük a festmények és más alkotások megtekintésére. Fásy Ádám elmondta, számításaik szerint Székesfehérváron érkezik meg a jelenleg Szarvason látható kollekció ötmilliomodik látogatója.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállításokkal kapcsolatban a múzeumban Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, mind a két kiállítás, melyek egyben kulturális missziónak is felfoghatók, a kultúra ünnepe lesz. Ráadásul a két, hatalmas értékű, különleges gyűjtemény egyszerre lesz látható a Rendházban, ami kuriózumnak is tekinthető.  

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója arra emlékeztetett a bejárás végén, hogy a bruttó 5,1 milliárd forintos pályázati támogatás révén az Árpád-ház program keretében megvalósult infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően a Szent István Király Múzeum Rendház épületében egy korszerű, 21. századi múzeumi tér jött létre. A Fő utca 6. szám alatti intézményben 1800 négyzetméteren, 17 teremben, a legmodernebb múzeumi feltételek szerinti kiállítási terek jöttek létre, ami reményei szerint a pénteken bejelentett két reprezentatív kiállítást követően, a jövőben is hasonló, értékes tárlatoknak adhat otthon.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában