Könyvbemutató és ismeretterjesztő előadás: Cápák és ceruzák

2024.06.01. 20:00

A „közlekedő ember”, Őrsi Ferenc otthon, Szabadbattyánban járt

A művelődési ház és könyvtár egyik fontos feladatának tekinti a szabadbattyáni helyi értékek felkutatását. Gulyás József terméktanácsadó közreműködésével jutottak el Őrsi Ferenchez, a „közlekedő emberhez”, aki a nagyközségben él.

V. Varga József

Könyvbemutató és ismeretterjesztő előadás – Őrsi Ferenc és Lászlóné Lakner Lilla

Fotó: Művelődési ház

A „közlekedő ember” elnevezés a Magyar Műszaki és Közlekedési és Múzeum sorozata nyomán jött létre, melyben világhírű magyar tudósok és közlekedési szakemberek mutatják be életüket, alkotásaikat, fejlesztéseiket. Őrsi Ferencet, a nemzetközileg elismert ipari formatervezőt, az Ikarus 300-as buszcsalád „megálmodóját” köszöntötték az intézményben.

Amint Márkusné Motkó Anettől, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetőjétől megtudtuk: a találkozón bemutatták Őrsi Ferenc: Cápák és ceruzák című könyvét, és az ismert formatervező ismeretterjesztő előadására is sor került. A moderátor tisztét Lászlóné Lakner Lilla könyvtáros látta el.

Őrsi Ferenc egyebek között elmondta hallgatóságának, hogy gépésztechnikusként érettségizett, Győrben szerzett diplomát, majd az Ikarusban dolgozott 19 éven át. A karosszéria- és járműgyári munkáiért négy Ipari Formatervezési Nívódíjat kapott. Ezután került formatervezőként Egyiptomba, ahol 11 évet töltött el. Hazajövetele után is megmaradt az Ikarus gyárral a kapcsolata, sokszor kérnek még tőle tanácsot, formatervi javaslatokat. 1991-ben kezdett búvárkodni a Vörös-tengerben, s a mai napig 2100+ trópusi merülése van. Több tízezer fotót és több száz órányi videót készített, az utóbbiakat kisfilmekben dolgozta fel. Egyaránt merült már a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánban, valamint az indonéz és thaiföldi szigetvilágokban. Tavaly Fejér Vármegyében az Év Emberének választották, idén az államfő a Magyar Érdemrend lovagkeresztje Polgári tagozat kitüntetést adományozta a részére.

Formatervezés és víz alatti világ – Őrsi Ferenc (középen) vetített képes előadással készült
Fotó: Művelődési ház

Az író-olvasó találkozó első részében az érdeklődők az autóbuszok és a formatervezés világáról tudhattak meg érdekes részleteket. Vajon tetszett-e a fiatal tervezőnek első nívódíjas terve? Hogyan születik egy formaterv, és hogyan lesz a rajzból kész közlekedési eszköz? Hol aratott sikereket a 300-as buszcsalád? Hogyan született Egyiptomban Ikarus mikrobusz Isuzu teherautó-alvázon? Ezekre és még sok egyéb kérdésre is választ kaphatott a hallgatóság.

Az előadás második részében egy másik dimenzió csodálatos világába láthatott bele a közönség. A víz alatti világ mindenkit elvarázsolt. Az óceánokban és a szigetvilágokban merülő búvár bátorsága és tapasztalata lenyűgöző. A korallok és a cápák területére belépő ember élményeit a jelenlévők is átélhették a fotók és a videók által.

Az előadást követően a szerző könyvét dedikálta. A szervezők az eladásból származó bevételt a „Kékgolyó a Daganatos Betegekért” Alapítvány részére utalják az író felajánlása alapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában