Komolyzene

2024.06.25. 14:04

Bécsbe és Lipcsébe is eljuthat az ARSO-val a Zene-Szó sorozat koncertjein

Június 28-án szombaton Mozart műveivel várják a komolyzene kedvelőit a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum udvarán, ahol idén is megrendezik a Zene-Szó koncertsorozatot.

Feol.hu

Smohay András a keddi sajtótájékoztatón, az egyházmegyei múzeum udvarán

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (ARSO) 2024-ben is folytatja a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeummal közösen rendezett koncertsorozatát, jelentette be Smohay András, a múzeum igazgatója, míg Ruff Tamás, a zenekar igazgatója, a konkrét programot ismertette. 

Három hangverseny várja az érdeklődőket a múzeum varázslatos hangulatú és pompás akusztikájú belső udvarán, az úgynevezett kvadrumban, illetve a Szent Imre-templomban, a klasszikus zene remekműveivel. 

A sorozat júniusi nyitóestjét a bécsi klasszika nagymestere, Mozart műveinek szentelik, felidézve a 18. századi császárváros intenzív házimuzsika-gyakorlatát. A hangversenyt a mester 1772-ben komponált, az olasz zene hatásáról tanúskodó, életvidám D-dúr vonósnégyese indítja, majd a klasszikus kamarazene egyik legnagyobb remekműve csendül fel: az A-dúr klarinétötös zenéje Richard Strauss megfogalmazása szerint az emberi érzelmek teljes skáláját bejárja.

A tavalyi sorozat hatalmas sikert aratott Bach-estjét folytatva a második hangverseny különleges időutazásra, az 1730-as évek Lipcséjébe invitálja a zenebarátokat. Az Egyházmegyei Múzeum díszudvara a lipcsei Grimma-kapunál állt kávéház kerthelységévé változik, ahol annak idején nyaranta a Johann Sebastian Bach vezetésével működő Collegium Musicum hangulatos muzsikája szórakoztatta a vendégeket. Erdélyi Dániel vezényletével, Farkas Varga Anna és Szélpál Szilveszter énekművészek és a MusiColore Énekegyüttes tagjainak közreműködésével reneszánsz és barokk zenekari és kórusművek, valamint Bach Parasztkantátája csendül fel. Természetesen különleges aromájú kávék kíséretében! A Zene-Szó 2024 programját az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rézfúvós művészeinek szeptemberi koncertje zárja, amely a fúvószene sokszínű repertoárjáról ad izgalmas körképet. 

A sorozat házigazdája ezúttal is Szabó Balázs zenetörténész, az ARSO művészeti tanácsadója lesz. Jegyek már kaphatók a színházban, illetve online, de természetesen a koncertek napján a helyszínen is lesz lehetőség belépőjegy vásárlásra.

A Zene-Szó koncertjei

Június 28. 18 óra, múzeum udvara (Székesfehérvár, Városház tér 4.)

„Kis bécsi házimuzsika”. Mozart művei

Augusztus 2. 18 óra, múzeum udvara

„Egy jó kávé, jó zenével”. Barokk zenekari és kórusműve

Szeptember 20. 18. óra, Szent Imre templom

„Érces hangok”. Rézfúvós kamaramuzsika

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában