Könyvbemutató és beszélgetés

2024.06.20. 15:00

Történészi szemmel, kritikusan – Csunderlik Péter előadásán jártunk

Csunderlik Péter történész volt a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti tagkönyvtárának vendége szerdán. Mesélt az életéről, arról, hogyan vált belőle történész és miért éppen azt kutatja, amit. A beszélgetés fókuszában a doktori disszertációjának témája, a Galilei Kör állt.

Gombor Lili

Csunderlik Péter

Fotó: Gombor Lili / FMH

Csunderlik Péter történészt hallhatták szerda délután a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti tagkönyvtárában az érdeklődők. Csunderlik Péter 2010-ben végzett történészként az ELTE-n, disszertációját a ­Galilei Kör történetéről írta. Jelenleg a Politikatörténeti Intézet kutatója, és az ELTE oktatója 2017 óta. Kutatási területe a baloldali radikális mozgalmak története, a Tanácsköztársaság emlékezete, amelyet 2021–2024 között a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásával vizsgál. Feleségével, kislányaival, és Mir­cea Eliade vallástörténészről elnevezett macskájával Agárdon él. 

A könyvtárban zajló beszélgetés központi témája a Galilei Körről szóló kutatása volt, melyet két kötetben publikált is. Az egyik kötet a disszertáció anyaga, ez értelemszerűen a szakmabelieknek szól, míg a másik kötet, A Galilei Kör története egy populárisabb jellegű írás, amely közérthető módon foglalkozik a Galilei Körrel, amelyet történészhez illő módon kritikusan vizsgált. 

Disszertációjának konklúziója is a kritika jegyében fogant, ugyanis a Jászi Oszkár által felemelt szabadgondolkodó diákegyesület, a Galilei Kör emlékezete rendkívül sötét. A Horhy-korszakban úgy tartották, hogy az 1908-ban alapított Galilei Kör nevelte ki a későbbi bolsevik politikusokat, a Tanácsköztársaság vezetőit, többek között Rákosi Mátyást, aki fiatal korában a Kör titkára volt. – A disszertációm konklúziója szerint a Galilei Kör egy sokkal nyitottabb, demokratikusabb diákegyesület volt, és maguk a galileisták is szemben álltak a bolsevikokkal – mondta el Csunderlik Péter, aki részletesen beszélt a Tanácsköztársaság bukását követő társadalmi kiábrándultságról, arról, hogy az elmaradt földosztás miatt csalódott tömegek előszeretettel kerestek bűnbakot, amelyet részben a Galilei Körben találtak meg. 

Csunderlik történész, s mint ilyen, egyfajta objektivitásra kell törekednie, éppen ezért nem célja, hogy a Galilei Kört tisztára mosdassa, sokkal inkább szeretné árnyalni a Körről alkotott képet a hiteles történelemszemlélet jegyében. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában