Festetics-kastély Dég

2024.07.05. 11:30

Csodás éjszakára készülnek a kastélyban

A nagysikerű Festetics-kastély éjszakája rendezvény ezen a hétvégén újra visszatér!

Bokányi Zsolt

Fotó: A kastély közösségi oldala

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők július 6-án este 18:00-23:00 között egy kivételesen jó hangulatú estére Magyarország legszebb angol parkjába! A programsorozatban a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány élő múzeumot varázsol majd a látogatók elé, illetve interaktív játékokon keresztül megismerhetik a kor gasztronómiai, a hétköznapi élet, a divat, a szépségápolás érdekességeit, de találkozhatnak a divat és a társasági élet írott és íratlan szabályaival is. Kiderül, hogy milyen volt a cirkusz a századfordulón. Bűvész, erőember, tűznyelő és artista bemutató várja kedves vendégeinket. A tűz veszedelmes szépsége évezredek óta ejti rabul az embereket. A rendezvény folyamán egy látványos éjszakai showműsorral, tűznyeléssel, tűzfújással, akrobata és zsonglőr számokkal hívják táncba ezt a gyönyörű és ősi erőt. A szerevezők a kicsikre is gondoltak, hiszen a De Bono Kreatív Műhely a gyermekeket várja, akik cirkuszi mutatványos közreműködéssel ámulatba ejtik a családokat akrobatikával, káprázatos zsonglőr produkcióval, légtornász előadással. 

Fotó: A kastély közösségi oldala

Zene nélkül pedig elképzelhetetlen lenne ez a rendezvény is. Hangácsi Márton énekes-gitár koncertjén szólóban játszik majd, koncertje viszont túlmutat a megszokott egyszemélyes, akusztikus előadásokon. A dalokat modern átgondolásban, gazdagabb hangszerelésben hallgathatják az érdeklődők. Zárásként Dj. Jámbor gondoskodik a jó hangulatról. A rendezvény ideje alatt csónakázási lehetőség, kézikomp használat, selfi gép és Titkos tárlat, valamint Park vezetés is elérhető lesz. 

A kastély 1810 és 1815 között gróf Festetics Antal császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt bízta meg. A kastély több rendhagyó építészeti megoldás jegyeit viseli magán, például az ovális díszterem nem az épület központi részén, hanem egyik sarkában található, valamint a kastély főbejáratához sem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet. A kastélyt a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik, mivel több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt. Festetics Andor gróf és Pejacsevich Lenke grófnő fia, Festetics Sándor gróf, az 1920-as években átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt; ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja. A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, amelyben hamarosan német hadikórház működött. Az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon működött. Az épület eredeti berendezését nem ismerjük, mivel azt a második világháború végén, illetve után elpusztították, valamint eltulajdonították. Az elmúlt években a kutatók a termek egyszínű festékrétegei alatt színvonalas klasszicizáló díszítőfestésekre bukkantak, ezek egy része ma már megtekinthető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában