Frissen Fejérből

2024.07.05. 20:33

Kiállítási darabok, melyeknek a lakásainkban volna a helyük (galéria)

Cz. Budai Katalin festettbútor-készítő népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás „Hej tulipán, tulipán...” címen a Gárdonyi Géza Művelődési Házban péntek este. Az alkotó célja, hogy a festett bútorok ne csak kiállítási darabok legyenek, hanem a mai lakáskultúra ékeivé váljanak.

Gombor Lili

Cz. Budai Katalin népi iparművész

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Cz. Budai Katalin festettbútor-készítő népi iparművész „Hej tulipán, tulipán...” című kiállítását nyitották meg péntek este a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A megnyitó hangulatát a Pinka zenekar fokozta.

A tárlatot Gonda Emma, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat–dunántúli Regionális Társasága elnökségi tagja ajánlotta a közönség figyelmébe. Köszöntő beszédében bemutatta az alkotót, kiemelve, hogy értéket képez az, hogy Budai Katalin igyekszik beemelni az iparművészetet és a népi motívumokat a mai lakáskultúrába is. – Azt gondolom, nagy elhivatottság jellemzi azt az alkotót, aki egy muzeális dolgot át tud tenni a jelenbe. A Katalin művészetében megjelenő tulipán, madár és szív a magyar népművészetben a nőiesség és a szerelem szimbóluma, de az alkotásokon látható és kiolvasható az alkotó saját értelmezése is – mondta el Gonda Emma.

Cz. Budai Katalin bútorfestő népi iparművész Bakonynánán él és alkot. A régi bútorok szeretete indította el azon az úton, hogy a festett bútor készítése és a bútorfestés legyen a hivatása. Közel húsz éve tervezi és festi a bútorokat, használati tárgyakat. Célja, hogy a festett bútorai ne csak kiállítási darabok legyenek, hanem a mai lakások díszeivé, használati tárgyaivá váljanak. 

A kiállítás megtekinthető augusztus 2-ig, az intézmény nyitvatartási idejében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában