Hűsítő dallamok a kánikulában

2024.07.01. 17:30

Sárbogárdon koncertezett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara immár ötödik alkalommal viszi házhoz a legszebb klasszikus és filmzenei dallamokat.

Bokányi Zsolt

Kamaraegyüttesek műsorát élvezhette a szép számú közönség vasárnap

Fotó: A művelődési ház

Csodálatos dallamok frissítették fel a vasárnap délutáni kánikulai időjárást Sárbogárd főterén, ahol az ingyenes szabadtéri kamarakoncerten, a Magyar Rádió szimfonikus zenekarából alakult kamaraegyüttesek műsorát élvezhette a szép számú közönség. Nem maradt üresen egyetlen szék sem a művelődési ház előtt, ahol a klasszikus zene legjava szólalt meg, és varázsolta még szebbé a nyári délutánt, estét. A fafúvós-vonós programmal érkező műsorban igazán szép művek szólaltak meg, ilyen volt például a Gounod: Petite symphonie, a Pachelbel: Kánon vagy éppen Mozart: D-dúr divertimento című, már a nevében is szórakoztató zenemű.

Megtelt a Hősök tere zenekedvelőkkel vasárnap délután Sárbogárdon. 
Fotó: A művelődési ház

A Zenélő Magyarország című programsorozat élő zenével tölti meg Magyarország közkedvelt turisztikai célpontjait, kisebb nagyobb városait. Idén 16 helyszínre látogat a hagyományos Zenélő Magyarország programsorozat. A fafúvós-vonós, rézfúvós és vonós kamarazenei együttesek műsora igazodik a könnyed hétvégi programokhoz, így az érdeklődők kötetlenül élvezhetik az előadásokat a pezsgő nyári estéken. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója elmondta, a helyszínek kiválasztásában újfent arra törekedtek, hogy az ország minden régiójába eljusson az élő zene varázsa.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara nyolc évtizedes fennállása alatt számtalan bel- és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, TV és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. A világ vezető kritikusai egybehangzóan méltatják kiegyenlített hangzását, hajlékonyságát, és azt a mecénási tevékenységet, melyet a magyar kortárs zene népszerűsítésével és rögzítésével végez. Már a kezdeti időszakban is ez a szerteágazó művészi munka jellemezte a Rádiózenekar életét, s napjainkban is ugyanez a sokféleség és nyitottság határozza meg az együttes mindennapjait.

„Mindenhol nagy szeretettel fogadnak minket, és nagyon örülnek, hogy úgymond házhoz visszük a muzsikát. Sok helyen kisgyerekes családok jönnek el, gyakran a legkisebbek táncra perdülnek a zene hallatán, és csodálva figyelik a hangszereket. Reménykedünk, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és kellemes körülmények között tudunk zenélni”– mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatorna igazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában