Dupla lapszám, huszonkét szerzővel

2024.08.28. 20:00

A friss Várral ismerkedhettek a Vörösmarty Társaságnál

Tanulmányok, esszék, versek, prózai írások is szerepelnek a Vörösmarty Társaság „Vár” című folyóiratának legújabb, 2-3. számában, amelyet kedden délután mutattak be a Társaság Kossuth utca termében.

Bokros Judit

A "Vár" augusztusi bemutatóján P. Maklári Éva alelnök köszöntötte a szép számban összegyűlt közönséget

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az aktuális szám tartalmát a nemrég megválasztott új elnök, Sebők Melinda és az egyik alelnök, P. Maklári Éva mutatta be, valamint mások mellett felolvasott a lap főszerkesztője, Bobory Zoltán is.

Az estet azonban Cserta Gábor zenész már hagyományosnak mondható produkciója kezdte, ő volt az – ahogyan maga is fogalmazott – aki a jelen nem lévő írókat megjelenítette megzenésített versekkel. Így játszott például Balajthy Ferenc-, Koch Imre- és Nagy Gáspár-verset is.

A közönséget P. Maklári Éva köszöntötte – aki egyébként a „Vár” széppróza rovatának szerkesztője – kiemelve: terjedelmében és minőségében is szép lapszám született, amelyben örömüket lelhetik az olvasók. A huszonkét szerző írását tartalmazó kiadvány tanulmányrovatában jelentős szerep jut az emlékezésnek, hiszen már elhunyt, jeles alkotók életművéről kerültek be írások. Ajánlotta továbbá Gamauf András elemzését, amely Európa kettészakadásának történetét taglalja, valamint Kaszás István humoros prózáját.

A versek szerzői közül többen felolvastak, Sebők Melinda pedig röviden összefoglalta a tanulmányrovatban megjelent szövegeket Kuncz Aladárról (a szerző a már elhunyt Pomogáts Béla irodalomtörténész), Nagy Gáspárról (Kelemen Réka és Polák István tanulmányai), Jávor Ottó irodalmi életútjáról (az elhunyt Mohácsy Károly írása), valamint György Oszkár és Babits Mihály kapcsolattörténetéről (Sebők Melinda). Gelencsér Ferenc néprajzkutató a sebezhetetlenség hiedelméről írt hosszabb értekezést. Az est érdekes színfoltja volt Nagy Gáspár költő egykori évfolyamtársának, Polák Istvánnak a rövid visszaemlékezése az egyetemi évekre, arra, hogyan indult annak idején Nagy Gáspár pályája.

Végül Pék Eszter Anna művészeti alelnök bemutatta Illés Orsolya képzőművészt mint a Társaság új tagját. Az alkotó első kiállítása szeptember 25-én, szerdán 17 órakor lesz a Társaság Kossuth utcai termében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában