A finn csoda nyomában

2 órája

„A legközelebbi iskola a legjobb iskola!"

A finn oktatási rendszer titkát keresik négy héten keresztül a Vörösmarty Mihály Könyvtár Pedagógiai Részlegén. Sőt, nem csak keresik, de hétről hétre egyre közelebb is kerülnek hozzá. Az előadássorozatot a VMK igazgatója, Horváth Adrienn nyitotta meg.

Kecskés Zoltán

A fehérvári Comenius „felfedező" csapata Finnországban járt és élményeiket, tapasztalataikat osztották meg a VMK Pedagógiai Részlegén.

Fotó: Nagy Norbert

A finn oktatást sokan dicsérik világszerte: de vajon tényleg annyira jó ott minden, mint azt mindig halljuk? Ennek járt utána a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola „felfedező" csapata élükön Rockenbauer Lajos iskolaigazgatóval, Kovácsné Rockenbauer Réka igazgatóhelyettessel és Ujhelyi Gábor finn-magyar szakos tanárral. Idegenvezetőjük nem más volt, mint a Finnországban élő Gazdag Béla, ismert táncoktató-koreográfus, székesfehérvári örökös Aranysarkantyús és nem mellesleg a Hollola intézmény iskolagazdája.

Comenius_Finnország_oktatás_csoda
Ujhelyi Gábor finn-magyar szakos tanár a finn oktatás alapjait tárta a hallgatóság elé.
Fotó: Nagy Norbert

Egy csoda az egész, most már pontosan értjük!

– hangzott az előadás felütése a nagyszámú érdeklődő előtt, melynek első felében Ujhelyi Gábor az oktatási miniszter szavait idézve bemutatta a rendszer alapvető működését: 

Egy ilyen kis népességű ország nem engedheti meg magának, hogy az iskolarendszer hiányosságai miatt bárkit elveszítsen 

– ez talán a legfontosabb motiváció, ami létrehozta annak idején a finn oktatási rendszer alapjait a 60-as, 70-es években. A szaktanár rávilágított arra is, hogy néhány évtizeddel ezelőtt Finnország nagyon szegény volt, és mivel a fán kívül nem voltak erőforrásaik, az emberi erőforrásba fektettek. Talán ennek is köszönhető, hogy mára az ország Európa és a világ egyik legélhetőbb, legtehetősebb állama lett.

A pedagógus hozzátette: A legközelebbi iskola a legjobb iskola! Ezt megmagyarázva elmesélte, itt nincsenek magániskolák, az intézmények között nincs rangsorolás, ugyanazok az elvek mentén épülnek fel és ami a legfontosabb, az oktatás teljesen ingyenes, a tankönyveket, íróeszközöket, füzeteket, a táskát minden diák megkapja, de még az étkezést is az állam állja. Pontosan azért, hogy ne a szülők anyagi helyzetén múljon a tehetség kibontakozása. Ha valamelyik tanuló 2 km-en kívül lakik – a jogszabály szerint – az iskola köteles iskolabuszt biztosítani.

Comenius_Finnország_oktatás_csoda
Kovácsné Rockenbauer Réka: Szó szerint leesett az állunk!
Fotó: Nagy Norbert

– Az általuk bejárt finn iskola több szempontból is kivívta elismerésünket, szó szerint leesett az állunk – vette át a szót Kovácsné Rockenbauer Réka igazgatóhelyettes – számunkra csodaszámba ment az az élményalapú oktatás, ami ott folyik: egy rövid elméleti betekintést követően máris alkalmazzák a tanultakat, legyen szó egy kémiai kísérletről, vagy akár egy énekóráról, ahol egy pici szolfézsoktatás után a hangjáték játssza a főszerepet. Az egész terem falán hangszerek lógnak, bensőséget sugározva.

Comenius_Finnország_oktatás_csoda
Szép számú érdeklődő hallgatta az előadást.
Fotó: Nagy Norbert

Elmesélte azt is, hogy a tanulók zokniban vannak az épületben, ami otthonosságot kölcsönöz, de ehhez mind a padlófűtés, mind a tisztaság adott. Az iskolabútorok is otthonosak, színesek, például némelyik bútordarabok, az ülőkék a falról levehetőek, míg visszatéve dekorációként szolgálnak.  Az edukációs lapok minden egyes helyiségben ott vannak, ezzel nevelik a gyerekeket a rendre, hogy tudják, minek, hol a helye. Csodálattal beszélt továbbá az ebédlőről és a menzáról is, ahol minden gyerek magának szed és szintén ismertető tábla segíti az adagokat. Csak minőségi ételeket, italokat tálalnak, amelyek segítik a gyerekek fejlődését és nincs hangoskodás. Érdekességként említette, hogy az a pedagógus, aki a diákokkal eszik 50%-os kedvezményt kap az ebédjének az árából, ezzel is ösztönözve a szorosabb kapcsolatok kialakulását.

Comenius_Finnország_oktatás_csoda
A folyosón megelevenedik Finnország: a kihelyezett fotók mellett finn tanárok idézeteit olvashatjuk.
Fotó: Nagy Norbert

Kovácsné Rockenbauer Réka igazgatóhelyettes édesapjával, a Comenius igazgatójával karöltve kiemelte, a finnországi élmények hatására egyrészről elindítanak egy diák- és pedagóguscsere programot, míg a jó gyakorlatokat integrálják a saját intézményükbe is, ezen felül minél inkább  – ahogy eddig is –, törekedni fognak az élményalapú oktatásra. Igyekeznek tehát az iskolájukat úgy kialakítani a jövőben, hogy az minél inkább otthonosabb legyen a diákok és a tanárok számára is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában