Csoóri szellemiségéhez méltóan tevékenykednek

2024.09.20. 11:00

Nagy Lászlóra emlékeznek 2025-ben, és esszéíró pályázatot is hirdetnek

Néhány napja ünnepelte megalakulásának ötödik évfordulóját a Csoóri Sándor Társaság. Az elnök, Bakonyi István irodalomtörténész erről az eseményről is mesélt.

Bokros Judit

A Csoóri Sándor Társaság ötödik születésnapi ünnepségén a Sebő Együttes is szerepelt

Fotó: Bakonyi István

A Csoóri Sándor Társaság az 1930-2016 között élt, zámolyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő iránti tiszteletből, az életmű őrzése, éltetése, továbbadása céljából alakult. Működésének intézményi hátterét a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház biztosítja, és ez volt a helyszíne az ötödik évet ünneplő műsornak is. Ezen a társaság elnökének, Bakonyi Istvánnak bevezetője után Gróh Gáspár irodalomtörténész mondott köszöntőt, amelyben összefoglalta, mit jelentett annak idején, a rendszerváltozás előtt Csoóri Sándor megjelenése a hazai irodalmi és közéletben, valamint azt is kifejtette, hogyan talált rá a költő, író a népdalokra, és miként emelte be azokat költészetébe.

Az öt év kapcsán Bakonyi István irodalomtörténészt kérdeztem. Úgy fogalmazott: szándékuk nem csupán Csoóri írói munkásságának megőrzése volt, hanem a költőnek a néprajz, a népzene iránti elkötelezettségének megmutatása is. Ezért szerveztek több olyan eseményt, amelyen e műfaj képviselői is jelen voltak – a legutóbbi példa épp az ötéves évfordulót ünneplő est volt a Sebő Együttessel. Hamarosan pedig, szintén a társaság szervezésében érkezik Lovász Irén népdalénekes, akivel szeptember 27-én lesz beszélgetés.

A tevékenységi kör a Csoórit megidéző, vagy az ő szellemiségéhez méltó irodalmi estek rendezéséből, versmondó versenyek, pályázatok szervezéséből és publikációk megjelentetéséből áll. Most éppen esszéíró pályázatot írnak ki. A rendezvények tekintetében igyekeznek nagyobb szabásúakat kínálni a közönségnek, az irodalom mellett pedig megjelenik a zene és akár a tánc is. Az is lényeges, hogy ne csupán a társaság székhelyén, Székesfehérváron, hanem a szülőfaluban, Zámolyon, sőt más környékbeli településeken is megmozgassák a közönséget. Ha pedig Zámolyról van szó, akkor Csoóri mellett mindig megemlékeznek a másik híres szülöttről, Csanádi Imre költőről.

Az események időpontjánál meghatározó a születésnap, vagyis február 3-a: 2025-ben ekkor rendezik az újabb szavalóversenyt. A másik lényeges dátum pedig a társaság megalakulásának évfordulója.

Bakonyi István büszke arra, hogy eddig mások mellett olyan vendégek tették tiszteletüket náluk, mint például Heinczinger Mika zenész, dalszerző, énekes, Márkus Béla irodalomtörténész vagy Novák Péter műsorvezető, színész, énekes. A Csoóri Sándor-Csanádi Imre Szavalóverseny zsűrijében pedig immár állandósulhat Heinczinger Mika, Iancu Laura költő, néprajzos és Sebők Melinda irodalomtörténész hármasa.

A következő évi terv az is, hogy a Csoóri Társaság ismét a Vörösmarty Társasággal együttműködésben emlékezik majd meg Nagy László költő születésének 100. évfordulójáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában