A legenda folytatódik

2024.07.08. 17:30

47 ország atlétája a Bregyóban

Székesfehérvár immár 11. alkalommal ad otthont a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjnak, melyet 14-szer rendeznek meg. A kedd délután zajló viadalon olimpia szintű futamok várhatóak olimpiai bajnokokkal, világ- és Európa-bajnokokkal, csúcstartókkal.

Ferencz Balázs

Szépen sorjában érkeznek az atléták a belépőkártyáikért, kedden délután 14 órakor rajtol a Gyulai Memorial

Fotó: Fehér Gábor

17 nappal a párizsi olimpia rajtja előtt a nyári játékok főpróbájaként tekint sok világhírű atléta a július 9-i Gyulai Memorialra. 47 ország sportolója verseng a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban, ahol immár 11. alkalommal gyülekezik az immár világszínvonalú egynapos atlétikaverseny mezőnye.

Mészáros Attila, Deutsch Péter és Spiriev Attila (b-j) a Gyulai Memorial felvezető sajtótájékoztatóján
Fotó: Fehér Gábor

- Székesfehérvár közössége nevében hálásak lehetünk, hogy júliusban városunkra figyelhet a világ atlétikatársadalma. Matematikailag ki nem szorozható marketing értéket jelent ez nekünk - fogalmazott a viadalt felvezető sajtótájékoztatón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere.

- Vannak állandó kapcsolatok az életben, a sportok királynője és a királyok városának frigye is ilyen, megbonthatatlan kapcsolat - vélekedett Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke. - A régió kiemelkedően legjobb színvonalú versenye, a világon nem lehet szó nélkül elmenni az eredményessége mellett sem.

Spiriev Attila sportigazgató elmondta, hogy az előzetesen bejelentett sztárok közül egyedül a 110 méteres gátfutásra nevező, s a legutóbbi három világbajnokságot megnyerő amerikai Grant Holloway nem vesz részt a versenyen. A karibi térségben pusztató hurrikán szólt közbe.
 A Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj így sem szenved hiányt csillagokból. 
Női 100 méter gáton a Puerto Ricó-i olimpiai bajnok, Jasmine Camacho-Quinn mellett a bahamai Devynne Charlton, valamint az immár három gyermekes anyuka, az amerikai Nia Ali és az Eb-ezüstérmes Kozák Luca is rajthoz áll. 
Férfi 100 méteren ott lesz a mezőnyben a háromszoros Memorial-győztes, dél-afrikai Akani Simbine, a tavalyi vb-ezüstérmes botswanai Letsile Tebogo, valamint a világ jelenlegi leggyorsabb embere, a 9.77-es idővel rendelkező jamaicai Kishane Thompson.
Kalapácsvetésben a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Halász Bence a tavalyi világbajnok kanadai Ethan Katzberggel, a lengyel olimpiai bajnok Wojciech Nowickivel és a szintén lengyel Pawel Fajdekkel mérheti össze erejét.
Távolugrásban a görög olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Miltiadesz Tentoglu három jamaicai klasszissal viaskodik majd, hiszen itt lesz a 2019-ben világbajnok Tajay Gayle, a tavalyi budapesti vb-n ezüstérmes Wayne Pinnock és az idei glasgow-i fedettpályás vb-n harmadik Carey McLeod is.
A diszkoszvetők között a világcsúcstartó litván Mykolas Alekna, a 2022-es világbajnok szlovén Kristjan Ceh, valamint a legutóbbi olimpián aranyérmes svéd Daniel Stahl is összecsap.
Súlylökésben az olaszok újdonsült Európa-bajnoka, Leonardo Fabbri és a 2017-ben Londonban vb-címet nyert, új-zélandi Tom Walsh is dobókörbe áll.
Visszatér a fehérvári közönségkedvenc, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok olasz magasugró, Gianmarco Tamberi. 
400 méteren újra rajthoz áll Székesfehérváron a verseny csúcstartója, a tokiói olimpia bajnoka, világbajnok, ötszörös Gyulai Memorial-győztes, bahamai Steven Gardiner, vele mérheti össze gyorsaságát az országos csúcstartó, fedettpályás vb-ötödik Molnár Attila.
A nemzetközi szövetség kontinentális sorozatába tartozó, arany besorolású versenyen a magyarok közül rajthoz áll még a 100 és 200 méteren hazai rekorder Takács Boglárka, aki 200-on összecsaphat a fedettpályás világbajnok, Saint Lucia-i Julian Alfreddel és a jamaicai olimpiai bajnok Shericka Jacksonnal.

A 400-as magyar klasszis: Molnár Attila
Fotó: Fehér Gábor

- Visszafogottabb vagyok, mint a kilenc évvel ezelőtti Gardiner, de nem feltartott kezekkel állok rajthoz. A 44,98-as időmet szeretném tovább javítani. Ha rajtgépbe állok, igyekszem nem kímélni az energia raktáraimat. Nagyon sok potenciált érzek magamban, szeretném ezt ki is hozni, újra kívánom írni az országos csúcsot - mondta Molnár Attila, aki 400 méteren szeretne meglepetést okozni.

Erre reagálva a klasszis, Steven Gardiner is vázolta terveit.

- Fantasztikus itt a hangulat, gyönyörű a város, örömmel térek ide vissza mindig. Fejlődöm évről-évre, talán a mentális területen fejlődtem leginkább. Megszoktam már a testem is, hogy a legjobbak ellen versenyzem. A legfontosabb célom, hogy ne sérüljek meg, hiszen ez az utolsó próba a nagy előadás, az olimpia előtt - mondta a bahamai olimpiai bajnok. 

Az olimpiai bajnok, ötszörös Memorial-győztes, Steven Gardiner
Fotó: Fehér Gábor

Gianmarco Tamberi a sajtótájékoztatón is hozta megnyerő stílusát. Nem feledkezett meg gratulálni a magasugrás újdonsült női világcsúcstartójának, a vasárnap 210 centimétert teljesített Jaroszlava Mahucsih-nak. 

- Nem sok verseny van hátra az ötkarikás játékokig, 99 százalék, hogy ez lesz az utolsó olimpiám, fontos, hogy fel tudjak készülni. A fehérvári egy remek felkészülési állomás az olimpia előtt. Meglátom, milyen magasra helyezem a lécet, fogalmam sincs arról, hogy mekkorát tudok ugrani - mondta a római Európa-bajnokságon 237 centit túlszárnyaló Gianmarco Tamberi.

Nívós mezőny lesz a Bregyóban
Fotó: Fehér Gábor

A távolugrók között minden lehető címet megnyert már a görög Miltiadisz Tentoglu, aki hazája legjobbja akar lenni, túl akarja ugrani a 866 centimétert, amitől eddig 1 centire maradt el.

- Tavaly Fehérváron és a vb-n is az utolsó sorozatban nyertem meg a versenyt. Most a világbajnokság első négy helyezettje itt lesz, kifejezetten jó verseny ígérkezik. Tökéletes időben van ez a verseny, az olimpia előtt, jó formában érzem magam. Arra törekszem, hogy egyre jobbat és jobbat ugorjak, noha már mindent megnyertem. Úgy érzem, most tudok akkorát ugrani, hogy megdöntsem a görög országos csúcsot - mesélte Tentoglu. 

 

A 14. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj programja:

 

14:00Kalapácsvetés – férfi
15:30Távolugrás – női
15:458 x 50 m gyermek váltófutás
16:054 x 300 m – U16 mix váltó
16:20400 m – férfi, országos
16:45Megnyitó
17:00Súlylökés – férfi
17:10Magasugrás – férfi
17:15400 m gát – férfi, országos
17:30Távolugrás – férfi
17:35400 m gát – női
17:50100 m – női
18:00100 m – férfi
18:10Diszkoszvetés – férfi
18:103000 m akadály – női
18:253000 m – férfi
18:40400 m – férfi
18:50100 m gát – női
19:00110 m gát – férfi
19:10200 m – férfi
19:20200 m – női
19:28A Győztesek bevonulása
19:38A Dr. Spiriev Bojidar trófea átadása (a verseny legjobb teljesítménye)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában