Vasárnap délelőtt a Bregyóba várják az érdeklődőket

3 órája

Fehérváron is gyakorolhatják a lézerlövészetes futást a fiatalok

Október 6-án, vasárnap délelőtt 9-től 15-ig a Bregyó-közben található atlétikai centrumba várják az érdeklődőket, laser run bemutatóra. Az öttusa egyik alapszámát gyakorolhatják a létesítménybe látogatók.

Horog László

Vörös Zsuzsanna, a fehérváriak szakosztály-igazgatója és Tóth István klubelnök is kilátogat a vasárnapi eseményre, a Bregyó közbe

Fotó: Horog László / FMH

Párizs újdonsült ötkarikás bajnoka, Gulyás Michelle olimpiai bajnokként már a megújult öttusa népszerűsítésén dolgozik a DO60 LaserFun roadshow névre keresztelt eseménysorozaton. Ő ugyan nem teszi tiszteletét a hétvégén a koronázóvárosban, azonban olimpiai bajnokban így sem lesz hiány, Athén 2004-es bajnoka, a Volán Fehérvár öttusázóinak igazgatója, Vörös Zsuzsa ott lesz az atlétikai centrumban.

Országos roadshowt indít útjára a Magyar Diáksport Szövetség, amelynek célja, hogy minél több gyermek és fiatal ismerje meg az öttusát és az annak alapjául szolgáló versenyszámokat. A résztvevők játékos verseny keretében próbálhatják ki a gyorsaságot és pontosságot kívánó laser run-t, vagyis a futás és a lövészet kombinált számát, és emellett például az öttusa új versenyszámában, az akadálypályán is tesztelhetik erejüket és ügyességüket. A hat állomásos sorozat arca Gulyás Michelle, aki a szeptember 15-i nyitórendezvényen, a csepeli Daru-dombon személyesen is találkozott a gyerekekkel, elmesélte, milyen út vezetett az olimpiai aranyéremhez és miért fontos a rendszeres, mindennapos sportolás.

Ha korábban nem, akkor a párizsi olimpia utolsó napján biztosan az egész ország megismerte az öttusa zárószámának nevét, a laser run-t. Gulyás Michelle remek versenyzéssel állt az élre, boldogságtól könnyes szemmel, új világcsúccsal, olimpiai aranyérmesként ünnepelhetett a célban. A magyar győzelemmel zárult viadal egyben egy korszak végét is jelentette az öttusa történetében, hiszen a jövőben a díjlovaglást az akadályverseny váltja fel. A bajnoknő személyes részvételével is segíti azt a kampányt, amelynek célja, hogy minél több fiatal ismerje meg és próbálja ki a megújuló sportágat, tapasztalja meg, hogy a mozgás öröm, minél többen csatlakozzanak a hazai öttusa klubokhoz. A rendezvénysorozat október közepéig az ország hat pontját érinti.

Gulyás Michelle, Párizs ötkarikás bajnoka a hat állomásos rendezvénysorozat nagykövete
Fotó: Magyar Diáksport Szövetség

– Nagy örömmel vállaltam el a felkérést, bízom benne, hogy az én példám és az olimpiai bajnoki győzelmem is sok fiatalt ösztönöz arra, hogy lehetőleg minden nap sportoljon, és kipróbálja az öttusát, illetve a sportágamban, a modern pentatlonban kombi névre hallgató versenyszámot. Aki igazán izgalmas, sportos kihívást keres az új tanév első heteiben, mindenképpen látogasson el a rendezvényekre. A laser run nagyon izgalmas sport és egy jó játék is egyben, ahol ügyesnek, gyorsnak és pontosnak kell lenni. Biztatok minden diákot, lányokat és fiúkat, hogy próbálják ki, ismerkedjenek meg vele – jegyezte meg Gulyás Michelle.

A különböző állomásokon a laser run futamok mellett számos kiegészítő program is várja a résztvevőket. Tesztelhetik ügyességüket az akadálypályán, megismerkedhetnek a párbajtőrvívással, gyakorolhatnak igazi lézerpisztollyal az erre kialakított zónában, sok érdekességet megtudhatnak az öttusa múltjáról, jelenéről és jövőjéről, sőt ismert sportolókkal is találkozhatnak. Gulyás mellett Guzi Blanka, aki fantasztikus hajrával 4. lett Párizsban, Böhm Csaba 2024-es öttusa világbajnok és Szép Balázs világbajnoki ezüstérmes szintén részt vesz a kampányban.

– Óriási boldogságot okozott Michelle olimpiai győzelme, de nem dőlhetünk hátra, tudatosan kell dolgoznunk a hasonló sikerekért. Ezért is örülök, hogy egy széles összefogás eredményeként, a Belügyminisztérium támogatásával elindulhat a DO60 LaserFun eseménysorozat. A Magyar Diáksport Szövetségben régóta azért dolgozunk, hogy egy sportoló nemzedék alapjait fektessük le az iskolákban. Sokszor elmondtuk, hogy valójában szinte mindegy, hogy mit, de mozogjanak minél többet és gyakrabban a gyerekek, próbálják ki a lehető legtöbb mozgásformát. Erről szól a DO60 mozgalom is: mozogj minden nap 60 percet! A 2024-es öttusa sikerek így szinte kiáltottak azért, hogy a sportág megújuló multisport tartalmait megmutassuk a családoknak és a fiataloknak. A Magyar Öttusa Szövetségben nemcsak a jövő bajnokait keressük, hanem hisszük, hogy egy szerethető, modern sportágunk van, amelybe rekreációs jelleggel is be lehet kapcsolódni. Szeretnénk megmutatni minél több gyereknek és szülőnek, hogy az öttusa nem a múlt, hanem a jövő sportága és tömegsportja is egyben, ezért a célunk, hogy hamarosan többek között a Diákolimpia kínálatában is megjelennek a sportági tartalmak – nyilatkozta Balogh Gábor, aki jelenleg az MDSZ és a MÖSZ elnöke is, nem utolsó sorban pedig a 2000-es olimpia ezüstérmese.

A rendezvénysorozat szeptember 15-én, Csepelen a Daru-dombon vette kezdetét, a múlt hétvégén, szeptember 28-án, Budaörsön, másnap pedig Dunakeszin, a Diáknegyedben mutathatták rátermettségüket a sportolni vágyók. A roadshow október 6-án, vasárnap délelőtt látogat Székesfehérvárra, a Bregyó közi Atlétikai Központba. A következő helyszín október 12-én Miskolc, a Rendvédelmi Technikum, az események október 19-én, Budapesten, a Városligetben zárulnak.

– Örülök, hogy Fehérvárra is ellátogat a sorozat, a Fejér vármegyeiek is gyakorolhatják a lézerlövészetes futást. Múlt hétvégén a Volán Fehérvár családi napján az időjárás nem volt kegyes velünk, ennek ellenére sokan ellátogattak öttusás toborzónkba a Börgöndi úti sporttelepen. Vasárnap az előrejelzések szerint szép idő lesz, a jelek szerint semmi nem akadályozza majd a jó hangulatot – jegyezte meg Vörös Zsuzsa, Athén ötkarikás bajnoka.

A Volán Fehérvár pentatlonista palántái is ismerkednek majd a lézerlövészetes futással
Fotó: Horog László/ FMH

A fehérváriak szakosztály-igazgatója mellett a klubelnök, az Alba Volán SC első embere, Tóth István is megtiszteli jelenlétével a vasárnapi eseményt.

– Az utóbbi évtizedekben olimpiai aranyérmest, sokszoros világ- és Európa-bajnokokat neveltünk, jócskán hozzájárultunk az egyetemes magyar öttusa múltjához, jelenéhez és reményeim szerint a jövőben is eredményesek leszünk. Mindig figyeltünk az utánpótlás nevelésére, a tehetségek felkutatására és felkarolására. Ehhez jó alkalmat kínál a vasárnapi rendezvény a Bregyó közben, amelyre természetesen én is kilátogatok – közölte Tóth István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában