A sukorói akadémia versenyzője immár hatszoros vb-győztes

2 órája

Kőhalmi Emese tarolt a világbajnokságon

Két arany- és egy ezüstéremmel zárta szereplését Kőhalmi Emese a KKNKKA kajakosa a sportág az olimpia műsorán nem szereplő számok világbajnokságán. Újoncként érmet nyert Rugonfalvi-Kiss Janka és Ujfalvi Laura!

Németh Krisztián

Kőhalmi Emese a sportág Örökös bajnoka lett Üzbegisztánban

Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség

Alighogy befejeződött a párizsi olimpia a kajak-kenu világában tovább pörögtek az események, a hazai felnőtt magyar bajnokság és válogató verseny után péntektől vasárnapig lezajlott a nem olimpiai számos világbajnokság Üzbegisztánban.

A magyar keretben a sukorói akadémiát hárman képviselték. 

Kőhalmi Emese ellentmondást nem tűrően versenyzett és ennek meg is lett az eredménye: négyszeres világbajnokként kezdte, hatszoros győztesként fejezte be a versenyt. 

K1 1000 méteren nyerte első aranyérmét Üzbegisztánban. A váci születésű 22 éves világklasszis súlyos betegséggel küszködött a közelmúltban, de miután legyőzte a kórt a sportág legnagyobbjai közé emelkedett. 1000 méteren az egész mezőny csak a hátát nézte - jó messziről!
Ötödik világbajnoki címével Kőhalmi Emese csatlakozott a magyar kajak-kenu sport Örökös bajnokai közé. Ezt a titulust az olimpiai bajnokok, illetve a legalább öt világbajnoki címet szerző versenyzők kaphatják meg.

Kőhalmi, második üzbegisztáni érmét a többi között sukorói klubtársával, a vb-újonc Ujfalvi Laurával együtt nyerte. A mix kajak négyesek 500 méteres döntőjében a két hölgy mellett Opavszky Márk, és Balogh Gergely lapátolt a hajóban. A jól sikerült rajt után a független színekben induló egység mögött a második helyen haladtak, remek iramot diktálva sikerült megtartani pozíciójukat, így ezüstéremmel zártak.

És akkor jött a sluszpoén, a K1 5000 méter döntője. Ebben a számban 2021-ben, és 2022-ben sikerült már nyernie Kőhalminak. A döntőben az ezer egyes másik két dobogósával Litvinchukkal és a svéd Anderssonnal lépett meg a többiektől az elején. A sukorói kajakos aztán ritmust váltott és kényelmesen behozta a hajót az első helyen, megszerezve ezzel már Üzbegisztánban a második, összességében pedig a hatodik világbajnoki címét.
A 20 esztendős Rugonfalvi-Kiss Janka K1 200 méteren óriási csatában célfotóval nyert érmet világbajnoki újoncként!

A kenusoknál a DKSE Dunaújváros versenyzője Hajdu Jonatán sportág eddigi legjobb magyar eredményét érte el mix kenu párosban, miután Takács Kincsővel ezüstérmet szerzett. Kenu egyesben kétszáz méteren az ötödik helyre rúgta be hajóját. 

Magyarország összesítésben két arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel, a pontverseny és az éremtábla élén zárta a szamarkadni nem olimpiai számok világbajnokságát. A küldöttség legeredményesebb versenyzője: a sukorói Kőhalmi Emese. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában