Tavalyi negatív meglepetés Fehérváron

3 órája

Itthon kezdi a bajnokságot az Alba

Az előző szezonban borzalmasan szereplő Egis Körmend lesz az Alba Fehérvár ellenfele az NB 1 nyitó fordulójában.

Kelemen Kornél

Fontos szerep hárulhat az idei szezonban David Nicholsra

Fotó: pdbasket.com

Az elmúlt két idényben az Alba Fehérvár nagyon közel került ahhoz, hogy a 2016-2017-es szezon óta először magyar bajnok legyen, viszont egyenlőre ez várat magára. Az előző szezonban az elődöntőig menetelt a csapat, viszont a Szolnoki Olaj megálljt parancsolt, a bronzéremért pedig a Zalakerámia-ZTE KK együttesével kellett megküzdeni.  A Zalaegerszegieket három mérkőzés alatt bedarálta az Alba, ezzel bronzérmet szerezve. A tavalyelőtti 2022-2023-as idényben még közelebb volt az aranyéremhez a székesfehérvári csapat, ugyanis egészen a döntőig menetelt, ahol az elmúlt éveket ledomináló Falco-Vulkano Energia KC Szombathely volt az ellenfél. Szoros csatában, végül az ötödik mérkőzésen vesztette el a párharcot a gárda, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel. 

Az új idényre komoly tervei vannak a fehérvári egyesületnek, a keret sokat változott a nyár folyamán, viszont ez a változás pozitív irányba mozdíthatja a csapatot. Az újonnan érkezők mindegyike ambiciózus, magas szintet képviselő játékosok, akik a sikerek kiharcolásáért érkeztek. A szezon már elkezdődött a klub számára, hiszen jelenésük volt az Európa Kupa-selejtezőjében, ahol mint arról beszámoltunk, a BC Prievidza ellen kiharcolta a főtáblára jutást. Az új játékosoknak elévülhetetlen érdeme volt ebben, David Nicholst még a selejtezők legjobbjának is jelölték. A Soproni KC-tól érkező irányító, többször is elmondta már, hogy azért igazolt Székesfehérvárra, hogy döntőket játszhasson – Nagy potenciált látok a csapatunkban, ha mindenki követi a szakmai stáb utasításait nagy célok felé haladhatunk – nyilatkozta az amerikai kosaras az Alba hivatalos oldalának. 

Nichols mellett több játékos is érkezett, a csapat átalakult, az új játékosokat a régi gerinc köré kell építenie Jandro Zubillaga vezetőedzőnek. A tréner harmadik szezonját kezdi Fehérváron és idén is komoly eredményekre törekszik. A sok új játékos miatt a szezon elején még előfordulhat kisebb nagyobb hullámzás a csapat teljesítményét illetően. Erre jó példa volt a fent említett Európa Kupa-selejtező, ahol az első mérkőzésen rengeteg hibával, pontatlan és kissé zavarodott játékkal tizenhét pontos hátrányba került a csapat, de a visszavágón remek teljesítményt nyújtva mégis fordítani tudott. Ez a fajta hektikusság megeshet a szezon korai szakaszában, viszont ha összeszokik a keret, mindenkire veszélyt jelenthet az Alba Fehérvár. Erre utalt a szintén nyáron érkező Jeriah Horne is, aki mindenképpen az aranyéremért szeretne küzdeni. Az első találkozón az Egis Körmend lesz az ellenfelük, akikről egyenlőre nem lehet tudni mire számíthatunk.

Az elmúlt években meghatározó szereplője volt a magyar kosárlabdának a Körmend, viszont az előző idény nagyon csúnyán alakult a Rába-partiaknak, a kiesés ellen kellett küzdeniük. Az alapszakaszt a tizedik helyen zárta az együttes, a play out sem sikerült fényesen, hat résztvevő csapat közül csak a negyedikek lettek. Vannak új érkezők, de a keret nagyja együtt maradt, a szurkolók remélik, hogy az előző csak egy rosszul sikerült idény volt. A klub hivatalos oldalán Forray Gábor vezetőedző, aki fehérvári származású, sőt még dolgozott is az Albánál azt nyilatkozta, szeretnének már rögtön az első fordulóban meglepetést okozni az ellenfelüknek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában