Hétvége

2015.11.06. 09:57

Sziasztok, üdv, azaz 73DX! - Koloh János egy igazi megszállott rádióamatőr, aki szakkört indít az internet korában

„Rádióamatőr szakkör indul, várjuk a jelentkezőket!”

Zsigó Ferenc

A városházi honlapon olvasott felhíváson először átsiklottunk – ki a fenét érdekel ez a 21. században? –, aztán a kérdés egyszerre hármunkat is izgatni kezdett: hiszen pont ez a téma ebben!

Lapunk két fotósával, Viktorral és Artúrral – utóbbinak két kamaszkorú fia van, akiket bizonyára elvarázsol majd az a sok kütyü, amit láttunk, és beiratkozik a szakkörbe – elmentünk az alapítás meghirdetett időpontjában A Szabadművelődés Házába.

És nem bántuk meg!

Először arra gondoltunk, hogy a rádióamatőrködés afféle múlt századi, retró dolog, és csak az 50-es, 60-as éveikben járókat és a fiatalabbak közül a megszállottakat érdekli – akiknek van némi fogalmuk a morzejelekről és az amatőr rádiózásról –, de aztán a Koloh Jánossal való beszélgetés után rájöttünk, hogy ennél többről van szó.

János a 70-es években, a gimnázium rádiós klubjában „fertőződött meg”, és azóta megszállott rádiós. Katonaként ment nyugdíjba, aktív idejében 30 éven át lokátoros volt, amatőr rádiósként 1984 óta van saját hívójele: HA4FY. Hogy a betűk, számok mit is jelentenek, azt így magyarázta el:

– A H és az A (illetve egyes esetekben H és G) Magyarország jele, a 4-es egy régebbi, ma már nem élő körzetesítés révén Fejér megyét jelenti, az FY a személyes kódjelem.

János megszállott rádióamatőr. Amúgy profi... Fotó: Koppán Viktor

– Miben hisznek a szakkör szervezői, amikor azt gondolják, hogy a mai tizenéveseket el tudják csábítani az internettől a rádióamatőrködéshez? – tettük fel a zavarba ejtőnek szánt kérdést, de János higgadt maradt:

– Aki közénk jön, az építhet szirénát, villogót, egyszerűbb készülékeket, megismerkedhet a rádióamatőrködés technikájával, és a lényeg: kapcsolatot teremthet más országok amatőrjeivel.

– Kapcsolat? Facebook-on, skype-on bárkivel bármikor kapcsolatot lehet teremteni, mitől jobb ennél a rádióamatőrködés?

János a bajusza alatt mosolygott,  aztán elővett néhány levelezőlapnak látszó kartonlapot.

– Az összeköttetéseket naplózzuk, és úgynevezett QSL-lapokat küldünk egymásnak. Ez itt csak néhány különlegesség a sok közül – mutatja János a világ minden tájáról, különböző egzotikus országokból kapott lapokat.

– A rádióamatőröknél a kommunikáció egy szinttel alacsonyabb a többinél, mégis van valami különleges varázsa. Megszólítjuk és azonosítjuk egymást, váltunk pár szót, aztán vége, itt nem a tartalom, hanem a kapcsolatfelvétel a lényeg. Aztán elköszönünk: 73DX-et mondunk, ami szívélyes üdvözletet, további jó rádiózást jelent.

János egy panelház kilencedik emeletén lakik, a tetőantennához elég néhány méter drót, de a múlt héten a Halápi-hegyen egy kétszer tíz méteres antennával, saját kis rádiójával egy órán belül több tucatnyi kapcsolatot teremtett.

Koloh János mindhármunkat elvarázsolt. Beszélgetésünk végén kihallgattuk, amint két orosz amatőr a kertészkedésről értekezett, aztán magyarokkal beszélgettünk.

A búcsúzáskor stílszerűen így köszöntünk el: 73DX!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!